Сцена / екран / ефир

Френският актьор Даниел Сулие в Стара Загора

Спектакъл по разкази на Мопасан

Френският актьор Даниел Сулие в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Алианс Франсез – Стара Загора
представя

Френският актьор Даниел Сулие в Стара Загора

На 30 януари 2009 г., 18.00 ч.
в залата на Регионална Библиотека “Захарий Княжески”
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АКТЬОРА

Даниел Сулие е актьор, писател и режисьор. Роден е през 1950 г. в Белак (Франция). От 1965 до 1970 г. е бил чирак, а след това работник на гарата в Лимож. Паралелно участва в дейността на Театъра на Лимузен. От 1977 година работи с Антоан Витез в Театър де Картие Иври, след това в Национален театър Шайо. Играе също за Джорджо Стрехлер, Mирей Ларош, Изил Касапоглу, Жан-Кристиан Гриневалд, Дидие Патард и др.
 
Като режисьор Сулие създава (във Франция, Африка, в Мадрид), театрални постановки по Мариво, Молиер, Пинже, Йонеско, Голдони, Рабле, Витез, Мопасан.
 
Автор е на текстове (драма и роман), които са публикувани от издателство “Шума на другите”. Първата му пиеса “След любовта” е публикувана през 1991 г. През 1992 г. печели за нея наградата “Изгряващ талант” на Дружеството на драматичните автори и композитори. До днес тази пиеса не престава да се играе във Франция и по света. Всичките му пиеси са преведени и играни, понякога на няколко езика.

Даниел Сулие е в България по покана на Френския културен институт. Той ще представи за старозагорската публика спектакъла си по четири разказа на Ги дьо Мопасан “На село”, “Идилия”, Завръщането”, “Мис Хариет”.

 

Превод на български език
Вход свободен
.
Автор:
Д. Динкова
Публикация:
24.01.2009 г. 13:45
Посетено:
1162
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7187-frenskiyat-aktyor-daniel-sulie-v-stara-zagora