Сцена / екран / ефир

Прожекция на "През София към свободата" в Полски институт

Документален филм за малко известна страница от полско-българската история

◊ СЪБИТИЕТО

Прожекция на филма “През София към свободата” на Барбара Рогалска (2008, 30 мин.)
. С участието на авторката и Божидар Славов, изпълнителен продуцент на филма.

. Среща с участници във филма: Станислав Икономов, Иво Димитров, Миряна Цоков-Кръстева, Станислав Пухлев.

26 януари 2009 г., понеделник, 18 ч.,
Полски институт, ул. “Веслец” 12 

Вход свободен.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Полският институт ще представи документалния филм “През София към свободата”, който разкрива малко известна страница от полско-българската история от периода на ІІ световна война. По покана на Института в София ще пристигне и авторката на филма. 

През 1939 г. дипломати от Посолството на България във Варшава създават конспиративна група, в чийто състав влизат Крум Цоков, Трифон Пухлев и Владислав Икономов. Те превозват нелегално документи, снимки и пари по маршрута София-Букурещ-Берлин-Варшава. Благодарение на тях светът за първи път вижда потресаващи снимки от окупирана Варшава; спасени са участници в съпротивителното движение, като им се издават удостоверения, че работят в българското посолство. До 1941 г. през София и по-нататък на запад са прехвърлени над 300 души, основно офицери. Това става възможно благодарение на т.нар. “Група за прехвърляне”, състояща се предимно от поляци, живеещи от много години в България – най-вече двамата братя Зджислав и Бронислав Зембжуски. Членовете на двете групи заплащат висока цена за геройските си дела.


◊ ЗА АВТОРА

Барбара Рогалска
e завършила право във Варшавския университет и е свързана с Полската телевизия от 1975 г. Журналистическата си дейност започва в младежката преса, а по-късно в седмичното списание „Przyjaciółka”. През 1990-1994 г. е кореспондент на Полската телевизия и Полското радио за Балканския полуостров със седалище в София. Освен постоянните кореспонденции реализира репортажи и документални филми от Албания, Югославия, Косово, Македония и Румъния. Днес е независим журналист. Работи като редактор на ежедневната политическа публицистична програма в телевизия PULS и 2 програма на Полската телевизия, в която прави документални филми.

Автор на много тв програми, няколко десетки репортажи от страната и чужбина. Автор на сценария, промоционалния албум и мултимедийната рамка на полския павилион за ЕКСПО’98 в Лисабон.


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
21.01.2009 г. 15:52
Посетено:
1075
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7174-prozhektsiya-na-prez-sofiya-kam-svobodata-v-polski-institut