Сцена / екран / ефир

Девет известни франкофонски театрални мениджъри пристигат в Ловеч

Театрална революция в Ловеч

◊ СЪБИТИЕТО

Девет известни франкофонски театрални мениджъри пристигат в Ловеч

На 8 януари 2008 г. Ловеч ще бъде градът, където ще има най-много театрални мениджъри в България. Става дума за уникалната среща, която организира Драматичен театър – Ловеч, на която ще присъстват девет известни театрални мениджъри от франкофонски държави.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Организаторите са се постарали да поканят специалисти от различни области на театралния мениджмънт – журналисти, директори на театри, адвокати в областта на авторското право, синдикални ръководители и пр. Всеки един от гостите има значителен опит в управлението и менажирането на театрални продукции и е активна фигура в определен аспект от театралното производство.

Тази амбициозна стъпка на Ловешкия театър цели приобщаването на българското театрално изкуство към общоевропейски стандарти и практики и привличане на трайно международно внимание и подкрепа към провеждащия се на всеки две години фестивал в Ловеч - „Дни на младите в театъра”. Желанието на организаторите е тази есен фестивалът им да бъде и с международно участие. Но още сега, младите български театрали имат уникалния шанс да се запознаят и да покажат на запис своето творчество на едни от най-влиятелните театрални мениджъри в европейските франкофонски държави.

На срещата с деветимата известни театрални мениджъри, младите български театрали, освен да презентират своето творчество, ще могат да научат повече за водещите европейски практики по отношение на продуцирането, копродуцирането и дистрибуцията на съвременна театрална продукция и механизмите на селекциониране на водещи фестивали. Това е и уникална възможност за по-активното промотиране на българска съвременна драматургия.


◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

На 8 януари 2009 г. в Ловеч, градът, известен с прозвището “революционна столица на България” по време на националното освободително движение, отново вдига своеобразна революция, но този път театрална...

Поканените за това са амбициозните български творци, които искат да променят и обогатят нашата театрална действителност, и известните театрални мениджъри от европейски франкофонски държави:

. Ив Перену (журналист, главен редактор на сп. "Le Spectacle"),
. Корин Бернар (главен секретар на SACD – Национален съюз за авторски права на Франция),
. Клод Фрисон (директор на театър "La Frontiere", Люксембург),
. Валери Берон (директор на театър "Le Tarmac", Париж),
. Серж Барбусия (директор на театър "Balcon", Авиньон),
. Жак Конор (Национален синдикат на режисьорите на Франция),
. Доминик Гантелм (Европейски медиатор в сферата на културата, адвокат и журналист),
. Еманюел Дешартюр (директор на Театър „14”, Париж),
. Силви Леберж (културен мениджър от Швейцария)

• За протичането на по-ефективен обмен, препоръчваме на участниците да подготвят видео материали от свои реализирани проекти.

Участниците в срещата ще имат възможност да посетят и премиерата на спектакъла „Границата” от Калин Илиев, в постановка на Александър Чобанов.

Забележка: Пътните, както и всички останали разходи, свързани с пътуването, са за сметка на участниците.

За допълнителна информация:
Драматичен театър – Ловеч
тел. 068 / 604 194; 068 / 604 196
моб. 0888 / 864 185
e-mail: dtlovech@gmail.com



Автор:
Красимира Методиева
Публикация:
05.01.2009 г. 22:13
Етикети:
Посетено:
647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7109-devet-izvestni-frankofonski-teatralni-menidzhari-pristigat-v-lovech