Сцена / екран / ефир

Български тв екип гостува на Марсел Селие

"Търсене на изгубените звуци" е филмов очерк за живота на известния продуцент

◊ СЪБИТИЕТО

Български телевизионен екип се докосна до света на Марсел Селие. Филмът ще бъде излъчен на 2 януари 2009 година по Българската национална телевизия и сателитния канал.

Журналистката Зорница Илиева, която е кореспондент на БНТ за Велико Търново и управител на продуцентска агенция „Сигнал комплект”, направи документален филм за творчеството на швейцареца Марсел Селие. Името му е познато в България и света с факта, че направи родния ни хор „Мистерия на българските гласове” популярен в музикалния свят.


◊ ПОВЕЧЕ

„Търсене на изгубените звуци” е филмова лента, която е увлекателно пътешествие в света на интересния продуцент и почитател на фолклора от Балканите.

Филмът е първият в България, който представя известния швейцарец и ревностен почитател на божествените български гласове. Селие е издал три плочи с техни изпълнения и за втората плоча е спечелил „Грами” през 1991 година. „Сигнал комплект” е първата продуцентска агенция гостувала и заснела Марсел Селие отблизо. Режисьор на филма е Ралица Димитрова, а оператор - Пламен Георгиев.

Филмът е пътешествие в спомените на Марсел и съпругата му Катрин. Още от входната врата те посрещат с типичната българска атмосфера. Богатият дом е като музей, съхранил не само песните от България, но и народни инструменти, картини на наши художници, та дори и пъстрите родни носии, които красят стените на жилището. Самият той твърди във филма, че запазеното от Балканите са спомените от дългото му пътешествие през годините.

Журналистката Зорница Илиева досега е направила шест документални филма. Агенцията й продуцира и двете серии за „Шао Лин” и Виктор Азманов. „Сигнал комплект” има и пет филма, които са излъчвани по БНТ, от фолклорния фестивал във Велико Търново.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
17.12.2008 г. 22:08
Посетено:
1301
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7071-balgarski-tv-ekip-gostuva-na-marsel-selie