Сцена / екран / ефир

Премиера на "Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг"

Документален пътеписен филм

Премиера на "Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг"


◊ СЪБИТИЕТО

Дружество ВЕДА представя

премиерата на български на "Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг"

Документален пътеписен филм

На 15 декември 2008, 19:00,
“Дом на Киното”, ул. “Екзарх Йосиф” 37

. Почетен гост: Негово Превъзходителство Посланикът на Република Индия в България, г-н Лал Динглиана.

. В програмата: “Бхарат Натям” – традиционен индийски танц.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

“Дружество ВЕДА” има удоволствието да Ви представи филма “Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг”, с озвучаване на български език.

Глобалният свят на комуникации, в който живеем, позволява светкавичен обмен на информация, скъсяващ разстоянията по невиждан досега начин. Границите вече нямат същите измерения, както до неотдавна. Културите по света вече не са на различни континенти, а си съжителстват в общия дом на съвременното информационно общество, в което най-големите дистанции се преодоляват за часове.

Филмът „Майка Ганга – пътуване по свещената река Ганг” е именно такъв мост между културите на Изтока и Запада. Духовното пътуване започва от Ганга Сагар, при Бенгалския залив, където Майка Ганга се влива в океана и завършва след 2700 км при Гомукх, високо в Хималаите - мястото на нейното появяване, преминавайки през различни свети места, като Маяпур, Гая, Бодхгая и много други.

Филмът пресъздава "Ганга Пуджа" - обожание на златните води на реката при Бенарес, както и "най-големия религиозен акт в света" - Кумбха Мела при Праяг. Пътеписът ни среща с мистични йоги в Ришикеш и завършва с изкачване на извисяващите се върхове на величествените Хималаи, където се намира тайнственият източник на свещената река. Филмът предлага неподвластни на времето разкази от Ведическата литература, описващи духовния произход на Ганга, свръхчовешките деяния на светите личности, полубоговете и героите на древна Индия. „Майка Ганга” е поразително красив документален филм за най-прочутата река на Индия – свещената Ганг, която е неотделимо свързана с древната култура и традиции, съхранени на територията на страната. Тя е почитана от един милиард души като майка, която поддържа живота и Богиня, пречистваща греховете.

Използваните специални художествени ефекти придават сила на изображенията, разкривайки артистично очарователната прелест на свещената река.

“Майка Ганга” е награден за най-добър документален DVD филм от индийското списание „Cinema systems”.



. „Дружество ВЕДА” планира да представи филма в средствата за масова информация, чрез публични прожекции и разпространение в различни градове на страната; фотоизложби с художествени фотографии от Индия, дискусии, танцови (Бхарат-натям) и др. програми, представящи културното наследство на древна Индия.

Автор:
Асен Генов, Дружество ВЕДА
Публикация:
10.12.2008 г. 15:08
Посетено:
1913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/7009-premiera-na-mayka-ganga-patuvane-po-sveshtenata-reka-gang