Сцена / екран / ефир

Фестивалът "Един свят" представя филма "Е, и?" на Никола Ковачев

Какво се промени за почти 20 години преход в България?!

Фестивалът "Един свят" представя филма "Е, и?" на Никола Ковачев


◊ СЪБИТИЕТО

Къщата за човешки права има удоволствието да ви представи филм от програмата на Международния фестивал за документални филми „Един Свят” „Е, и?” – автор Никола Ковачев, муз. Кирил Дончев / България / 1990 / 68 мин.

Прожекцията ще се състои на 12 ноември 2008 г., сряда от 18 часа в Чешки център на ул. "Раковски" 100 до Театъра на армията.


◊ ЗА ФИЛМА

Филмът представя историческа хроника на промените през 1989 г., които поставят България на нов път на развитие. Автор на документалната лента е един от най-ярките ни автори и режисьори в документалното кино Никола Ковачев.

Той е не само явление в документалното ни кино, но и в целия ни противоречив и сложен свят от последните 50 години. В негова памет, 3 години, след като си отиде от този свят, показваме документалния разказ за историята на демокрацията у нас. Митинги, бдения, свещи. Е, и? „Исках да се видим, да се огледаме на какво приличаме, в какви хора сме се превърнали след дългия зимен сън в пещерата на комунизма. И най-вече накъде тръгваме?” Така Никола Ковачев представя филма си преди 18 години.

Не е ли време да си зададем същите въпроси и не изкарахме ли годините на преход в мечешки сън в пещерата на промените?  Какво всъщност се случи с нас оттогава? Борим ли се сега за правата си, както в онези дни и нощи, когато миришеше на свобода?

Специални гости на прожекцията ще бъдат авторът на музиката към филма Кирил Дончев и журналистът от RFI Стефан Джамбазов. Филмът ще бъде последван от дискусия за начините да се активира гражданското общество у нас, за да отстояваме правото си за нормален живот.

Управляващите ни се смятат за безнаказани, така както са били през комунизма! Не е ли време да потърсим правото си и да прекратим безкрайните безобразия, които се случват всеки ден от 20 години насам. Докога ще бъдем лъгани, манипулирани, унижавани и съсипвани от реформи и нескопосано управление. Няма по-подходящ момент да се събудим от дрямката на проблемите си и заедно да се борим за правото си на благоденствие. Как се случи това преди 20 години, показва филмът на Никола Ковачев, а ние трябва да се замислим как да събудим този дух и да действаме понякога с неистови крясъци, понякога мълчаливо със свещи в ръка. Но да не спим!

Заповядайте на уникална прожекция, в която са проследени протести на турци и българо-мохамедани срещу т.нар. възродителен процес, кухите обещания на политиците. Приканваме ви да дойдете с децата си, за да видят тези, които мръзнеха по мегдани и площади, но искаха да променят концепцията за свободата и да й дадат истинска реализация. Нещо, което трябва да направим и сега!
Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева и Петя Славова
Публикация:
08.11.2008 г. 16:34
Етикети:
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/6790-festivalat-edin-svyat-predstavya-filma-e-i-na-nikola-kovachev