Сцена / екран / ефир

Драматичен театър "Ст. Киров" - Сливен гостува на софийска сцена

Пиесата Air Tango от Марк Камолети

Драматичен театър "Ст. Киров" - Сливен гостува на софийска сцена
Екипът на "Air Tango"


СЪБИТИЕТО

На 7 ноември (петък) 2008 г., от 19.00 ч.
в Младежки театър „Николай Бинев” - София

Драматичен театър „Ст. Киров” Сливен ще представи пиесата Air Tango на Марк Камолети

. Постановка и музикална картина - Атанас Атанасов
. Превод - Светлана Гергова
. Сценография и костюми – Мария Диманова

. Участват: Стефан Иванов, Лидия Гяурова, Снежана Рашева, Димитър Живков, Десислава Пашова, Галя Трифонова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Макар и писана преди половин век, пиесата винаги ще бъде актуална - с темите за щастието, любовта, семейството, изневерите. А и хората обичат да се смеят на героите, виждайки себе си в подобни ситуации, коментират от екипа.

Какво е да живееш с три жени едновременно? Трудно ли е да си мъж на много жени?

В „Air Tango” ние Ви предлагаме да споделите преживяванията на обиграния любовник Бернар и неговите три годеници - Джанет, Жаклин и Джудит.

Лесно ли е за неговия приятел Робер да влезе в подобна игра и начин на живот, и как му помага камериерката Берт? Предлагаме Ви динамична въртележка, изпълнена с хумор и забавни ситуации.


◊ ЗА АВТОРА
 
Марк Камолети (1923–2003)

Марк Камолети е роден на 16 ноември 1923 година в Женева, Швейцария. Театралната му кариера започва с „летящ старт” през 1958 г. и приживе театралната критика го нарича „съвременният Бомарше”. 

Пиесата му „Air Tango”, с оригинално заглавие „Боинг, Боинг” от 1991 г. е включена в рекордите на „Гинес” като най-играната френска комедия по света. Успехът я превръща в легендарен символ на френската култура от това време, подобен на „Шербургските чадъри”.

Творбите му се превеждат на много езици и се поставят в 55 страни по света. Марк Камолети е член на Société Nationale des Beaux Arts, Париж, както и носител на титлата "Рицар на Легиона на честта" - една от най-високите френски почести. Умира на 18 юли 2003 година, в Дювил (Франция).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕАТЪРА В СЛИВЕН

Театралните традиции в Сливен започват преди 140 години, когато в града се открива първата театрална сцена. През 1918 г. се създава първата професионална театрална трупа в читалище "Зора". Драматичен театър "Ст. Киров" е професионален държавен театър от 50 г.

Новата сграда на театъра е построена през 1986 г. и разполага с голяма зала (484 места), камерна зала (121 места), балетна зала, просторно фоайе на две нива с бар за зрители, административна част.

През 2008 год. театърът чества своята 90-годишнина.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
04.11.2008 г. 15:51
Посетено:
1326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/6758-dramatichen-teatar-st-kirov-sliven-gostuva-na-sofiyska-stsena