Сцена / екран / ефир

"Ивайло" - Премиера на Държавна опера Стара Загора

100 години от рождението на Марин Големинов

"Ивайло" - Премиера на Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Стара Загора представя

на 29.09.2008 г., в ДТ "Гео Милев", от 19,00 ч.

Премиера на операта "Ивайло" от Марин Големинов
Концертно изпълнение


. Диригент: Диан Чобанов
 

. Хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора
. Солисти: Веселин Стойков, Офелия Христова, Даниела Дякова, Милко Михайлов, Добри Добрев, Александър Марулев, Симеон Симеонов


◊ ПОВЕЧЕ

Възпитаник на именития композитор Пол Дюка, един от изтъкнатите български композитори Марин Големинов приживе създава изключително ценни за историята на българската музика произведения на базата на народното звукотворчество – симфонични, вокално-инструментални, камерни, музикално-сценични. През далечната 1959-та операта "Ивайло" е негов дебют в този жанр.

Малко предистория: през 1950 г. Големинов прави редакция и оркестрация на увертюрата "Ивайло" от Добри Христов. За написване на либретото композиторът се свързва с поетесата Магда Петканова. По същото време му възлагат написването на музика за постановката на драмата "Ивайло" от Иван Вазов. Тогава Големинов разбира, че сюжетът на патриарха на българската литература е много по-въздействащ. След завършването на музиката отправя молба към Магда Петканова да напише ново либрето именно по Вазовата драма. Така се ражда операта "Ивайло".

С концертното й изпълнение Държавна опера Стара Загора тържествено ще открие сезон 2008/09. Повод е и честването на 100-годишнината от рождението на Марин Големинов.

Под палката на диригента Диан Чобанов, солистите, хорът и оркестърът на Старозагорската опера ще представят емблематичното произведение пред публика, като за два часа ще ни въведат във Вазовата драма, облечена брилянтно в музиката на Марин Големинов.

Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
27.09.2008 г. 16:40
Посетено:
1762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/6500-ivaylo-premiera-na-darzhavna-opera-stara-zagora