Сцена / екран / ефир

Премиера на "Борис Годунов" в Опера Варна

За първи път в България "Борис Годунов" в оригиналната редакция на Модест Мусоргски

Премиера на "Борис Годунов" в Опера Варна


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път у нас на варненска сцена ще бъде поставена оригиналната версия на операта “Борис Годунов”, която Модест Мусоргски пише през 1869 г. Втората редакция на операта, която авторът прави, датира от 1874 г.

Години по-късно, вече след смъртта на композитора, операта претърпява нови редакции от Николай Римски-Корсаков (през 1896 г.) и Дмитрий Шостакович (през 1959 г.). По света се поставя най-често редакцията на "Борис Годунов", писана от Римски-Корсаков.


◊ ПРЕМИЕРАТА

Премиерните спектакли на новото оперно заглавие са предвидени да се състоят в рамките на ММФ "Варненско лято" на 18 и 21 юли 2008 г. Следващите представления ще бъдат на 23 и 25 юли.

Идеята да се представи оригиналната версия на Мусоргски принадлежи на Маестро Христо Игнатов – директор на Оперно-филхармонично дружество – Варна и диригент-постановчик на спектакъла.

Поставъчният екип е в състав:

. Диригент-постановчик – Христо Игнатов
. Режисьор-постановчик – Павел Герджиков
. Художник на декора – Иван Токаджиев
. Художник на костюмите – Чавдар Чомаков
. Диригент на хора – Малина Хубчева


Тази премиера е посветена на Годината на руската култура в България с гостувания на изтъкнати български и руски изпълнители.

За ролята на Борис Годунов са поканени световноизвестният български бас Юлиан Константинов и заслужилият артист на Русия и солист на Болшой театър Вячеслав Почапский.

В останалите роли:

. Ксения – Веселина Василева, Линка Стоянова,
. Фьодор – Хрисимир Дамянов, Събина Матеева
. Григорий – Пламен Долапчиев
. Пимен – Александър Кисельов, Константин Видев, Евгений Станимиров
. Шуйски – Цветан Цветков, Георгиос Филаделфевс  
. Варлаам – Борис Бежко, Константин Видев
. Мисаил – Николай Моцов, Пламен Петров, Михаил Михайлов
. Кръчмарка – Бойка Василева, Вяра Железова
. Юродивия – Николай Моцов, Пламен Петров, Михаил Михайлов


◊ ОПЕРАТА "БОРИС ГОДУНОВ"

Авторът нарекъл своята опера “Народна музикална драма в четири действия и пролог”. За сюжет му послужила трагедията на Пушкин със същото заглавие, а либретото написал самият Мусоргски.

“Борис Годунов” е едно от най-високите достижения на цялата световна оперна литература. Това е дълбоко психологическа народна музикална драма, единствена по своята реалистичност и въздействаща сила. С изумително богатство са обрисувани главните музикални образи. Душевната драма на престъпния цар и голямата социална драма на народа са двете основни линии в музикалното развитие на творбата. Образът на Борис Годунов от началото на операта в цялото й развитие носи подчертана трагичност, която естествено води до неизбежния му край. 

Втората основна линия е образът на народа, предаден в развитие – отначало народът е пасивен и търпеливо понася страданията си, но постепенно излиза от това състояние и е готов да защитава правата си. По този начин Мусоргски съпоставя трагедията на разкъсвания от угризения на съвестта самотен цар със силата на духа на руския народ, който в “това смутно време” не е намерил верния път за освобождението си.

В операта най-важно място заемат народните масови сцени. На тях композиторът възлага важни драматургични задачи. Хорът е разделен на няколко групи, които разговарят и спорят помежду си и това създава голяма живост и динамичност на масовите сцени. Всички действащи лица имат ярки характеристики, но сцените на Борис Годунов са най-ярко въздействащи. Големият му монолог от пета картина “Достиг я высшей власти” (“Достигнах висша власт”) е една от кулминациите в произведението, както и последната ария на Борис “Прощай, мой сын, умираю...” (“Прости, мой сине”) изпълнена с истински трагизъм.

Премиерата на “Борис Годунов” се състояла на 8 февруари 1874 г. в Мариинския оперен театър в Петербург.

Във Варненската опера “Борис Годунов” се представя за първи път на 4 април 1976 г. под диригентството на Недялко Недялков и режисурата на Емил Бошнаков. В ролята на Борис се представя солистът на Варненската опера – Стефан Циганчев.

Две години по-късно – на 21 април 1978 г. се състояла втората постановка на “Борис Годунов” във Варна под диригентството на Борислав Иванов, режисьор отново е Емил Бошнаков, а ролята на Борис се изпълнява от солиста на Варненската опера Ранко Дюлгеров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СОЛИСТИТЕ

Вячеслав Почапски (Русия) – бас (Борис Годунов)

Вячеслав Почапски е роден на 21 октомври 1953 г. в Москва. Завършва Музикалната академията „Гнесини” през 1984 г. и веднага е приет за солист в състава на Болшой театър.

Играл е в най-големите оперни театри по света: Берлин, Бон, Будапеща, Дрезден, Единбург, Франкфурт, Генуа, Грац, Глазгоу, Лондон, Москва, Ню Йорк, Париж, Сеул, Щутгард, Токио, Триест, Верона и др.

През 1993 г. се представя в Дрезден в ролята на Ебн-Хакиа Чернов от оп. „Йоланта” на Чайковски в постановката на сър Питър Устинов.

През 1995 г. играе Досифей в операта на Мусоргски „Хованщина” в Болшой театър под диригентството на Мстислав Ростропович и режисурата на Борис Покровски.
През 2000 г. играе ролята на Иван Грозни от операта „Псковитянка” на Н. Римски-Корсаков под диригентството на Евгений Светланов, а през декември 2001 г. се представя в ролята на Падре Гуардиано от операта на Верди „Силата на съдбата” отново в Болшой театър. През 2001 г. играе Борис Годунов в Триест (Италия), а през 2005 г. Досифей („Хованщина”) в Дрезден.

В периода 2003-2006 г. предприема турне в САЩ в състава на Teatro Lirico D’Europa. Изпълнява главните басови роли в оп. „Борис Годунов”, Дон Базилио в „Севилският бръснар” (Росини), Колин в оп. „Бохеми” (Пучини), Командора в оп. „Дон Жуан” (Моцарт). През юни-юли 2006 г. се представя в Токио и в Камерната опера – Прага в ролята на Зарастро от оп. „Вълшебната флейта” на Моцарт, а през ноември с.г. в Париж в ролята на Стария циганин от оп. „Алеко” на С. Рахманинов под диригентството на Владимир Федосеев. През февруари 2007 г. във Верона (Италия) изпълнява ролята на Крал Рене от оп. „Йоланта” на Чайковски отново под диригентството на Владимир Федосеев.

В репертоара на певеца има около 40 централни роли от опери на Бородин, Верди, Даргомижски, Доницети, Глинка, Моцарт, Мусоргски, Пучини, Рахманинов, Римски-Корсаков, Чайковски. През 1997 г. му е присъдено званието “Заслужил артист”.


Юлиан Константинов – бас (Борис Годунов) завършва през 1993 г. Държавната Музикална академия “Панчо Владигеров” – София в класа на проф. Асен Селимски.

През 1992 година е дебютът му на сцената на Софийска национална опера като Дон Базилио от операта “Севилският бръснар” на Росини. През 1996 година печели първа награда от Международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” – София.

В репертоара на Юлиан Константинов присъстват над 30 централни басови партии. Пял е под диригентската палка на най-големите диригенти на нашето време: Клаудио Абадо, Зубин Мета, Рикардо Мути и др. Гастролирал е на сцените на Миланската скала, Ковънт Гардън, Виенската Щатсопер, Театро "Колон" (Буенос Айрес), Дойче опер, Париж, Метрополитен опера и др.

Участвал е в най-престижните музикални фестивали на планетата – Залцбург, Брегенц, Единбург, представял е своето изкуство в зали като Карнеги хол в Ню Йорк, Концертхаус (Виена), залата на Берлинската филхармония и др.
Автор: ОФД - Варна
28.06.2008 г. 22:37
Посетено: 1466
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/6178-premiera-na-boris-godunov-v-opera-varna