Сцена / екран / ефир

Оскарови филми на 9-ия международен София Филм Фест

Оскарови филми на 9-ия международен София Филм Фест
  • Филмът на испанския режисьор Алехандро Аменабар “Навътре в морето" получи "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Лентата е създадена по реалната история за живота на Рамон Сампедро, парализиран от врата надолу, който се бори за правото си да умре с достойнство след 26 години, прекарани в леглото. Главната роля се играе от актьора Хавиер Бардем. “Навътре в морето" не се откъсва от философските търсения, характерни за режисьора Аменабар. На 77-мата церемония по връчване на престижните филмови награди режисьорът благодари на човека, вдъхновил го да направи своята история: "Навътре в морето" е създаден по съдбата на един мъж, който въпреки желанието да прекрати земния си път, разпръскваше толкова много живот около себе си. Така, че една трета от наградата принадлежи единствено и само на него... Другата трета от наградата е за Хавиер Бардем за изключителното му екранно превъплъщение и за щедростта му. И последната трета от "Оскара" е, разбира се, за моя приятел и продуцент на филма – Фернандо Бовайра и за прекрасния актьорски състав, за това, че се посветиха изцяло на историята от самото начало на снимките. А колкото се отнася до мен, аз съм щастлив, че ще запазя късче от тази награда до края на живота си". "Навътре в морето" има 14 испански кинонагради "Гоя", "Златен глобус" за чуждоезичен филм, "Сребърен лъв" от 61-ия международен кинофестивал във Венеция и награда за най-добър актьор на Хавиер Бардем от същия фестивал.
  • :. “Навътре в морето" може да бъде гледан в Дома на киното на 18.03.2005 г. от 22.30 часа.
  • Филмът "Отбивки", който беше показан на 5.03.2005 в кино “Люмиер" в рамките на 9-ия София Филм Фест, взе "Оскар" за адаптиран сценарий. “Отбивки" получи номинации в 5 категории - за режисура, за най-добър филм, за поддържаща женска роля и за адаптиран сценарий. Сценаристите Александър Пейн и Джим Тейлър създават сценария на филма по роман на Рекс Пикет. Историята е за двама приятели, поели на безцелно пътуване из Калифорния, което ги отвежда, защо ли не е никак странно, до любовна авантюра.
  • "Оскар" за най-добра филмова песен спечели "Al Otro Lado Del Rio" от саундтрака на филма "Мотоциклетни дневници", режисьор Валтер Салес. Филмът ни връща през 1952 г., когато Ернесто Гевара (Че) се пробужда за бъдещата си политическа кариера, прекосявайки Южна Америка по цялата й дължина с раздрънкан стар мотор. Музиката и текстът на песента са на Джордж Дрекслър, а изпълнението на церемонията на Академията бе на Антонио Бандерас и Карлос Сантана. Парчето е първата номинирана за "Оскар" песен на испански език.
  • :. Филмът може да бъде гледан на 19.03.2005 г. от 22.30 часа в Дома на киното.
    Автор:
    Момчил Цонев - спец. кореспондент на LiterNet за София Филм Фест
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Посетено:
    806
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/3/news/604-oskarovi-filmi-na-9-iya-mezhdunaroden-sofiya-film-fest