Сцена / екран / ефир

"Макбет" от Верди – отново на сцената на Старозагорска опера

Спектакли на 11 и 16 юни

"Макбет" от Верди – отново на сцената на Старозагорска опера
Елена Баръмова (Лейди Макбет)


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 май 2008 г. Старозагорска опера представи възстановка на операта Макбет – един спектакъл на изключително високо ниво, достоен да мери сили със световните оперни сцени.

Режисьор на постановката на старозагорска сцена е Нина Найденова, сценографията е дело на Борис Стойнов, а художник е Цветанка Петкова-Стойнова. Хореографията е на Боряна Сечанова, позната от балет „Арабеск”. Един екип, който се доказа през годините с едни от най-добрите постановки в оперните театри в България.

Спектакълът се изпълни под диригентската палка на маестро Диан Чобанов, който показа отличен усет към стила на ранния Верди.

В главните роли се превъплътиха учениците на великата Гена Димитрова – Елена Баръмова (Лейди Макбет) и Петър Данаилов (Макбет). Два безспорни таланта, които продължават традицията на българските вокални майстори по света.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Надарена с мощен и красив глас, Елена Баръмова представи една властна и безжалостна Лейди Макбет, която беше двигател на действието, а баритонът Петър Данаилов в ролята на Макбет беше изключително драматичен и въздействащ. И двамата артисти изпълниха блестящо едни от най-трудните във вокално и артистично отношение роли.

На сцената видяхме още директорът на Старозагорска опера – Веселин Стойков в ролята на Банко, Орлин Горанов в ролята на Макдъф и младият тенор Георги Динев в ролята на Малкълм.

Възстановка на „Макбет” бе едно вълнуващо преживяване, един истински празник за старозагорската публика, която дари певците с бурни аплодисменти.


◊ АНОНС

Любителите на оперното изкуство могат да се насладят на творбата на Верди на 11 юни 2008 отново на сцената на Старозагорска опера и на 16 юни на сцената на Софийска опера.
Автор:
Държавна опера - Стара Загора
Публикация:
29.05.2008 г. 22:30
Етикети:
Посетено:
1273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5991-makbet-ot-verdi-otnovo-na-stsenata-na-starozagorska-opera