Сцена / екран / ефир

Премиера в Шумен - "Сестри" от Людмила Разумовска

За необходимостта да прощаваш

Премиера в Шумен - "Сестри" от Людмила Разумовска


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на пиесата “Сестри” от Людмила Разумовска

30 април 2008,
ДКТ “Васил Друмев” – Шумен, камерна сцена

. Постановка – Василена Радева
. В ролите – Гергана Гълъбова, Паулина Козовска, Стефани Лечева, Владимир Димитров, Любен Попов, Валентин Ченков

Следващо представление – на 20.05.2008 от 19 часа,
ДКТ “Васил Друмев” – Шумен, камерна сцена

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Спектакълът е дипломна работа за режисьорката Василена Радева. Младостта на екипа проличава в интересните постановъчни и сценографски решения, във всеотдайната актьорска игра.

Очарованието на представлението, освен на актьорските изпълнения, се дължи и на изключително оригиналните сценография и костюми на Ралица Тонева (декорът е, сам по себе си, произведение на изкуството - пестелив откъм битови детайли, но символично натоварен; с многофункционални елементи) и на точно намерения музикален фон (композитор – Деница Серафимова).

Използвайки модерни средства, пиесата поставя вечния човешки въпрос – защо и как да живеем. Героите се спъват в тъмното на душите си, търсят дом, търсят светлинка, опитват се да литнат с крилете на пеперуда. Стремейки се към човека до себе си, го нараняват до смърт.

Един разговор за любовта, за самотата и надеждата, за прошката. За умението – всъщност необходимостта – да простиш, да не влачиш раните и болката от миналото, за да продължиш живота си на чисто.

Езикът на авторката е остър и граничещ с грубостта, но наситен и с много нежност и дълбочина.

 
◊ ИЗ ПРОГРАМАТА:

“В тъмнината се лута човек, спъва се в нещо, пада.”
                                                    Людмила Разумовска

Къде се лута? – В живота?
В какво се спъва? – В другите?
Къде пада? – В себе си?

В живота неизбежно всеки човек получава удари – от другите хора, от обстоятелствата, от съдбата… Когато падне, детето се разплаква, но бързо забравя за удара. И пак се смее, и пак тича, и пак пада… Когато възрастният “падне” (а възрастните винаги падат сериозно), той дълго време, а може би никога вече няма отново да се втурне. И въпреки това ще падне пак, ей така, стоейки си. И тогава, за по-сигурно, изобщо няма да се изправи. За да не би случайно да умре, ще спре да живее…
Василена Радева
 

◊ ТЪРСЕНИЯТА НА РЕЖИСЬОРА

Василена Радева е завършила семестриално театрална режисура в класа на проф. Пламен Марков.

През март 2006 г. е номинирана за наградите “ИКАР” за режисьорски дебют с постановката “Вампир” - ДТ Стара  Загора.

Март 2006 г. - изготвяне на проект за документален театър и
участие в международно режисьорско ателие в театър Schaubühne, Берлин, в рамките на  Берлински международен театрален фестивал - F.I.N.D. 06.

През есента и зимата на 2007 г. заедно със свои млади колеги Василена участва в пилотния проект на организация “36 маймуни” – ПроТекст за сценично четене на театрални текстове, с пиесата “Грозният” (2006) на Мариус фон Майенбург.

Юли 2007 - участие в международен проект UNITED SHAPES OF BABYLON (в Чехия) съвместно с младата сценографка Огняна Серафимова.

През януари и февруари 2008 г. е асистент-режисьор в постановката “Стъклената менажерия” от Тенеси Уилямс в Театъра на Масбах, Германия.

Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
17.05.2008 г. 07:33
Етикети:
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5895-premiera-v-shumen-sestri-ot-lyudmila-razumovska