Сцена / екран / ефир

Григори Амнуел с филм за Ходорковски

Личен приятел на Анна Политковская е гост на фестивала „Един свят” (България, 2008)

Григори Амнуел с филм за Ходорковски
Михаил Ходорковски


◊ СЪБИТИЕТО

На Първия международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права „Един свят” (България, 2008) руският режисьор Григори Амнуел ще представи филма си "Реакцията", който осветява небезизвестното съдебно производство срещу Ходорковски през 2006 година в Русия.

Прожекцията ще бъде на 9 май 2008 г. от 21 ч. в Дома на киното, където зрители и медии ще имат възможност да зададат своите въпроси към госта.

Режисьорът проследява отблизо процеса срещу Ходорковски и интервюира хора от 10 руски провинции. Григори е работил с Анна Политковская и ще разкрие пред българската публика моменти от нейната работа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА

Григори Амнуел е председател на клуба за Международен диалог в Русия. Той е тясно свързан с опозицията и анти-Путин кампаниите в Русия. Григори продуцира и филма "Руснаците срещу руснаците", който е награден с приза Grand-Prix по време на третото издание на Международния фестивал за документални филми "Атлант" в Липетцк и печели наградата на 14-ото издание на Международния фестивал за спортни филми през ноември 2006 в Милано. Филмът разкрива и моменти от блестящата кариера на бившата двойка по фигурно пързаляне, Максим Ставийски и Албена Денкова, която се съзтезаваше за България.

На 24 април тази година Григори бе удостоен с голямата награда за "Най-добър режисьор" на международния фестивал за спортин филми в Краснодарск. Освен това получава и главните награди в Милано и Липецк, Палермо и др.

Григори се посвещава не само на документалистиката, но води  и изключително разностранна и ползотворна дейност, насочена към откровен и всеобхватен международен диалог по най-сложните и противоречиви теми от миналото и настоящето на Русия. Най-често обхваща въпроси, които са премълчавани, целенасочено игнорирани или изопачавани от официалната пропаганда на Русия. Григори е член на редакциония съвет на едно от най-известине руски емигрантски издания - сп. "Посев", което просъществува в изгнание от първите години след комунистическия преврат (т.нар. "октомврийска революция") и до наши дни. Григори се ангажира в партията "Съюз на десните сили", която формира опозиционната политическа платформа на сегашния режим в Русия.


◊ ЗА ХОДОРКОВСКИ В КНИЖАРНИЦА LITERNET

Поръчайте книгата на Валерий Панюшкин – известен разследващ журналист, удостоен с наградата “Златното перо на Русия” - "Михаил Ходорковски. Пленник на тишината".


Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова и Петя Славова
Публикация:
05.05.2008 г. 14:27
Етикети:
Посетено:
1033
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5760-grigori-amnuel-s-film-za-hodorkovski