Сцена / екран / ефир

"Писмо до Анна" на Ерик Брегкраут на фестивала "Един свят"

Филм за Анна Политковская

"Писмо до Анна" на Ерик Брегкраут на фестивала "Един свят"


◊ СЪБИТИЕТО

Филм за Анна Политковская ще бъде прожектиран в рамките на Първия международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права „Един свят” (България, 2008).

10 май 2008 г. от 20.30 часа
Дом на киното


◊ ДУМИ ЗА АННА ПОЛИТКОВСКАЯ

Съдбата на руската журналистка се превърна в една от най-злополучните и същевременно стряскащи истории с цензура в политиката на съвременна Русия.

Анна Политковская беше един от най-смелите съвременни бойци, загубила живота си заради опитите си да представя проблемите на Русия с Чечня, такива каквито са.

Тя не хвърляше бомби, не убиваше хора, но разкриваше истината за тези, които го правят.

И така притежаваше най-страшното оръжие – свободата от страха и силата на думите.

Това е руската журналистка Анна Политковская.

Всички знаем за нейното грозно и дръзко убийство, но защо именно то се случи?


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА И РЕЖИСЬОРА

“Писмо до Анна” е филмът, който ще разкаже за нея, за страховете й, за стремежите й. И то именно от нея. Филмът с най-съкровената изповед на известната журналистка ще представи жената Анна в спомените на близките и колегите й.

Лиричен и безкомпромисен, филмът представя беседа на Ана – сама със себе си, с чеченските семейства, с откраднати кадри от тайните на войната. Беседа за Ана – от дъщеря й Вера, от сина й Иля, от сестра й, от вечно чакащия съпруг Александър Политковски, от главния й редактор в “Новая газета” – Дмитри Муратов и от Гари Каспаров. Беседа от хората, които са се страхували за нея и от нея.

Ерик Бергкраут е изключителен швейцарски режисьор, който също минава по пътя на телевизията и медиите, преди да се посвети изцяло на документалистиката. Той среща Анна по време на снимките на документалния си филм за чеченските жени „Кока, гълъбицата от Чечня”, който събира свидетелства за погазване на човешките права от руската армия. Когато научил за смъртта на Анна, останал шокиран, но не и учуден. Затова решава да създаде филм за нейния живот, използвайки кадри от старите си срещи с Анна и разкривайки най-съкровената й изповед. “Писмо до Анна” подрежда кратките и по-далечни разходки на Политковская през годините, когато тя се среща с Ерик Бергкраут.

Филмът търси отговор за случилото се и от руския президент Путин, немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози, британския премиер Гордън Браун и американския президент Джордж Буш.

Специално за фестивала „Един свят” (България, 2008) пристига Григори Амнуел – личен приятел на Ана Политковская, който от 8 до 10 май ще се срещне с български медии и зрители.
Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова и Петя Славова
Публикация:
05.05.2008 г. 14:17
Етикети:
Посетено:
1362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5759-pismo-do-anna-na-erik-bregkraut-na-festivala-edin-svyat