Сцена / екран / ефир

"Защо ни е демокрацията" – онлайн-прожекции

Фестивалът "Един свят" за всички

"Защо ни е демокрацията" – онлайн-прожекции


◊ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА

"Демокрация" е безспорно най-широко използваната и експлоатирана дума от политиците и провокира у всеки човек един и същ въпрос – какво всъщност означава демокрацията? Може ли да се дефинира, измерва и съхранява? Може ли да се продава, купува и трансплантира? Расте ли? Умира ли? Какво означава за хората, които не могат дори да говорят за демокрацията? Какво означава за тези, които не вярват в демокрацията? Какво е за тебе демокрацията?

Това са въпросите и темите, обсъждани по алтернативен начин и чрез средствата на мултимедийните онлайн-прожекции, които реализира екипът на “Защо Демокрация“ от Южна Африка. Организаторите на ЕДИН СВЯТ в България се присъединяват към тяхната инициатива. Бихме желали тези филми и техните послания за модерно и справедливо общество да достигнат до българската публика, да провокират нейния интерес и критично мислене към средата, в която живеем.


◊ ЗА ФИЛМИТЕ ОНЛАЙН

Българските зрители могат да проследят част от филмите и късометражните филми онлайн, благодарение на ЕДИН СВЯТ България. За да гледате филмите, ползвайте страницата Онлайн прожекции. Изключителни благодарности към Дон Едкинс и Джон МакФарлане и целия екип на Why Democracy?

През октомври миналата година над 40 телевизионни канали пуснаха колекцията от 10 документални филма под шапката “Защо ни е демокрацията“. Филмите са гледани от повече от 300 милиона зрители.

Продукциите са от независими режисьори, носители на световноизвестни награди, от държави, включващи Китай, Индия, САЩ, Япония, Либерия, Боливия, Дания, Афганистан, Египет, Пакистан и Русия. Темите на филмите варират от американските методи за изтезания, през изборите в класната стая на китайско основно училище до прословутите скандални датски карикатури. Провокират широк спектър от въпроси, засягащи света, в който днес живеем.


• Фестивалът се провежда с официалната подкрепа на M-Tel и Датското посолство в България.

Автор:
Виолета Стоева, Галя Терзиева, Петя Славова, Георги Христов
Публикация:
25.04.2008 г. 16:47
Посетено:
395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5732-zashto-ni-e-demokratsiyata-onlayn-prozhektsii