Сцена / екран / ефир

65 години от избухването на въстанието във Варшавското гето

Представяне на "Сарид" с участието на режисьора

65 години от избухването на въстанието във Варшавското гето


◊ СЪБИТИЕТО

По повод 65 години от избухването на въстанието във Варшавското гето Полски институт - София, организира прожекция на филма

Сарид – документален филм (50 мин., с превод)

С участието на режисьора Збигнев Гайзлер, който ще представи филма и ще разкаже за трагичната съдба на евреите по време на ІІ световна война

16 април 2008 г., сряда, 18 ч., ул. Веслец 12


◊ ЗА ФИЛМА И СЪБИТИЯТА

Филмов разказ за трагичната история на ликвидирането на еврейското гето в Пабянице на 16 май 1942 г. Главният герой, чиято съдба вдъхновява автора да направи филма – Александър Бартал, и други свидетели разказват за случилото се, а техните истории са пресъздадени с помощта на статисти. Във филма са включени архивни кадри и кадри от Института Яд Вашем.

Всъщност ликвидирането на гетото представлява пропъждането на няколко хиляди евреи (ок. 8000) от територията на гетото в Стария град в Пабянице на спортната площадка на известни пабяницки фабриканти. По време на този трагичен преход по главната улица на града, наричана днес “Марш на смъртта“, намират смъртта си ок. 700 души. Убивани са най-слабите – старци и сакати, болни и омаломощени, а малките деца са изтръгвани от ръцете на отчаяните им майки.

Вход свободен


• На 15 април 2008 г. от 14 ч. режисьорът ще представи филма си във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
09.04.2008 г. 11:14
Посетено:
733
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5622-65-godini-ot-izbuhvaneto-na-vastanieto-vav-varshavskoto-geto