Сцена / екран / ефир

Известни са наградените филми на София филм фест 2008

На 15 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала

Известни са наградените филми на София филм фест 2008


◊ НАГРАДИТЕ

В Годината на Русия големият победител в международния конкурс на СФФ е руският филм „Русалка” с режисьор Анна Меликян. Лентата проследява живота и смъртта на младото момиче Алиса между реалността и сюрреалистичните й сънища.

. Специалната награда на международното жури отива при Трийс Ана и нейния филм „Птицата не може да лети” (Холандия-Южна Африка-Великобритания).  Лентата разказва за Мелъди, която се връща у дома във Феърландс, градче, почти напълно погълнато от настъпващата пустиня, за погребението на дъщеря си Джун. Тук тя разбира, че има 10-годишен внук, Ривър, за чието съществуване не е и подозирала.

Тази година в международното жури участваха петима режисьори - Йос Стелинг (Холандия), Дом Родероу (Великобритания), Иглика Трифонова (България), Сърдан Голубович (Сърбия) и Алексей Попогребски (Русия).

. Стефан Арсениевич грабна наградата за режисура с филма си „Любов и други престъпления” (Сърбия-Германия-Австрия-Словения). Действието във филма се развива в Нови Белград – мизерен квартал с високи бетонни блокове. Аница е любовница на местния мафиот Милутин, но е решена да не остарее в тази дупка, където нищо не предвещава прилично бъдеще за нея. В един сив зимен ден на Аница й хрумва да открадне пари от сейфа на Милутин, да се качи на самолета и да напусне завинаги страната.

. От 12-те късометражни филма в конкурсната програма наградата JAMESON за български късометражен филм и 6 000 евро спечели „Семейна терапия” на режисьора Петър Вълчанов. Лентата спечелила симпатиите на журито с „особената комбинация на черен хумор и драматична наситеност”.

. Филмът за соцепохата в Румъния „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” на режисьора Кристиан Мунджиу е най-добрият балкански филм според Гилдията на българските кинокритици. Филмът беше представен на 13 март пред препълнената зала на кино „Одеон” от самия режисьор.

. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (България-Германия-Словения-Унгария) на режисьора Стефан Командарев отмъкна два приза – наградата Кодак за най-добър български игрален филм и наградата на публиката.

. ФИПРЕССИ удостои филма „Шивачки” (България) на режисьора Людмил Тодоров заради „класическото и скромно” заснемане на „една честна и освежаваща история за несбъднатите мечти и красотата на надеждата в съвременна България”.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.03.2008 г. 17:28
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5477-izvestni-sa-nagradenite-filmi-na-sofiya-film-fest-2008