Сцена / екран / ефир

Филм по роман на Илия Троянов представя българската гала на СФФ

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е на 14 март в зала 1 на НДК

Филм по роман на Илия Троянов представя българската гала на СФФ


◊ СЪБИТИЕТО

„Любимецът на Кустурица” Мики Манойлович ще получи наградата на София по време на българската гала на София филм фест. На 14 март от 19.30 часа в Зала 1 на НДК е специалната премиера на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Филмът е създаден по едноименния автобиографичен роман на Илия Троянов, отличен с четири литературни награди в Германия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Според организаторите от СФФ „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е най-амбициозното събитие в българската кинематография от 1989 г. насам. Лентата е копродукция на България, Германия, Словения и Унгария, подкрепена от Евроимаж, 5 национални и регионални фонда, Националния филмов център, Българската национална телевизия, както и от програмата МЕДИА и Югоизточната европейска филмова мрежа.

Режисьор на филма е Стефан Командарев, който дебютира в игралното кино с „Пансион за кучета”. Централните герои са изиграни от Мики Манойлович и изгряващата звезда на немското кино Карло Любек. Участват и българските актьори Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Стефан Вълдобрев, Павел Попандов, Добрин Досев, Георги Кадурин, Александър Дойнов.

Мики Манойлович играе Бай Дан, царят на таблата. „Този сценарий може би малко прилича на „Баща в командировка”, който пък е много близък до българския манталитет, споделя по време на снимките на филма Мики Манойлович. - Но има и нещо друго, което го нямаше в “Баща в командировка” – нека го наречем условно едно философско ниво, духовно ниво, което е важно за филма. “Бащата” беше все още много млад, беше човек, който обича живота, обича жените. И Бай Дан обича живота, разбира се, но за него основната борба е да спаси своя внук, да го измъкне от проблемите и да го върне в реалността. Това е нещо друго, това е друг филм. Но ако има шансове да достигне онзи тип емоционалност от “Баща в командировка” – ще се получи отлично кино.” Манойлович е познат на българската публика от филмите на Кустурица „Баща в командировка” и „Ъндърграунд”.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.03.2008 г. 17:09
Посетено:
1165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5453-film-po-roman-na-iliya-troyanov-predstavya-balgarskata-gala-na-sff