Сцена / екран / ефир

Никита Михалков е у нас за София Филм Фест

Режисьорът ще получи Наградата на София

Никита Михалков е у нас за София Филм Фест


◊ СЪБИТИЕТО

Последният филм на Никита Михалков "12" има специална гала премиера на XII София Филм Фест.

Филмът беше претендент за “Оскар” за чуждоезичен филм тази година. Фестивалът във Венеция през 2007 г. удостои лентата със специален „Златен лъв”. “12” проследява историята на чеченско момче, обвинено за убийството на баща си.


◊ НИКИТА МИХАЛКОВ

Никита Сергеевич Михалков е син на поета и драматурга Сергей Михалков, автор на текста на химна на Съветския съюз. Майка му Наталия Кончаловска е поетеса и преводач. Негов брат е не по-малко известният режисьор Андрей Кончаловски. 

„Свой сред чужди, чужд сред свои” от 1974 г. е първият филм на режисьора Михалков. През 80-те години участва като актьор в „Сибириада”, режисирана от брат му Андрей Кончаловски. Михалков се появява пред камерата дори и в собствените си продукции - “Изпепелени от слънцето" (1994), "Сибирският бръснар" (1999) и "Статски съветник" (2005).

Никита Михалков се противопоставя на Горбачовата перестройка в СССР. На Петия конгрес на съветските кинематографисти от 1986 г. той защитава Сергей Бондарчук и работата му по "Съдбата на човека", "Война и мир" и "Те се сражаваха за родината". Ръководните органи на съюза и голяма група критици се настройват против Михалков. “Очи черные” (1987) с Марчело Мастрояни в главната роля се посреща отрицателно от съветската критика.

През 1994 г. обаче славата спохожда Михалков с Оскар за най-добър чуждоезичен филм – за “Изпепелени от слънцето”. Лентата печели и “Гранд При” на журито от фестивала в Кан. През 1999 г. се появява лиричният филм за руската душа „Сибирският бръснар”, в който Никита Михалков играе самия Цар Освободител Александър Втори.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
06.03.2008 г. 15:39
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5421-nikita-mihalkov-e-u-nas-za-sofiya-film-fest