Сцена / екран / ефир

"А днес накъде" на Рангел Вълчанов открива София филм фест 2008

Кинофестивал - в София, Пловдив и Бургас

"А днес накъде" на Рангел Вълчанов открива София филм фест 2008


◊ СЪБИТИЕТО

От 6 до 23 март 2008 ще се състои XII издание на кинофестивала в София


А днес накъде? Ако днес е вече 6 март, то отговорът може да бъде само този – към Зала 1 и кино Люмиер на НДК за откриването на София филм фест. Именно там зрителите ще могат да видят новия филм на Рангел Вълчанов, както и създадения преди 20 години „А сега накъде”. Режисьорът събира отново на екрана почти всички от 26-мата тогавашни „витизчии”, сред които са известните днес актьори Николай Урумов, Чочо Попйорданов, Робин Кафалиев, Теодор Елмазов, Ани Вълчанова, Светозар Кокаланов и др.

Световната премиера на „А днес накъде” е на фестивала в Карлови Вари през 2007 г. Филмът спечели две отличия на фестивала „Любовта е лудост” във Варна (2007) – на критиката и на Съюза на българските филмови дейци.

Сценаристи на филма са Рангел Вълчанов и Георги Данаилов. Оператор е Радослав Спасов. Лентата е продукция на „Арт Фест” с подкрепата на Националния филмов център и в копродукция с Българската национална телевизия, Бояна Филм, „Камера”, „Ишков” и „Одавижън”.


◊ ПОВЕЧЕ

Тази година фестивалът има допълнителна програма в Пловдив от 6 до 16 март и в Бургас от 13 до 21 март. Освен традиционните за фестивала рубрики организаторите са подготвили специален фокус върху руското и холандското кино и филмите на Фатих Акин.

Руският режисьор Никита Михалков е основната звезда, която гостува на София филм фест тази година. Последният му филм „12” ще бъде представен на 7 март в Зала 1 на НДК.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.03.2008 г. 01:46
Посетено:
1246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5384-a-dnes-nakade-na-rangel-valchanov-otkriva-sofiya-film-fest-2008