Сцена / екран / ефир

"Щраусиана" - балетна премиера във Варненска опера

Сезон 2007 / 2008

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 и 20 декември 2007 г. от 18 часа
на сцената на Варненската опера
в рамките на Осмия коледен музикален фестивал

Премиера на
Щраусиана - балет по музика на Йохан Щраус

Либрето, постановка и хореография Константин Илиев

и изпълнение на
My way - балетна сюита по музика на Франк Синатра

. Хореограф-постановчик: Константин Илиев
. Художник Тодор Игнатов

. С участието на балетната трупа на ОФД – Варна с художествен ръководител Екатерина Чешмеджиева

. Репетитор Румяна Малчева
. Корепетитор Мариела Чанкова
. Пом.-режисьор Сирма Панева
. Муз. оформление Януш Папазов

. Солисти: Екатерина Чешмеджиева, Галина Велчева, Елена Кирова, Биляна Георгиева, Евгения Минкова, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Илияна Славова, Анна Андреева, Лили Цонева, Людмил Рафаилов, Емил Николов, Николай Димитров, Кристиян Енчев, мина Китова, Сандра Дотова, Елица Каменарова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНСТАНТИН ИЛИЕВ

Константин Илиев е роден на 21 март 1952 г. във Варна. От ранна детска възраст се занимава с балетно изкуство, първоначално при Пенка Стойчева, а след това – при Галина и Стефан Йорданови, които той счита за своите истински балетни педагози. За първи път се качва на голямата сцена през 1960 г. в балетния спектакъл "По пътя на гърма" на Кара Караев, а от 1968 г. е премиер-солист на Варненската опера.

Около 35 са централните роли в репертоара му, сред които в балетите: "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро", "Дон Кихот", "Бахчисарайски фонтан", "Ромео и Жулиета", "Спартак", "Жизел", "Раймонда" и др. Към тях се прибавят и многобройните му участия в балетните сцени от оперни и оперетни спектакли, мюзикли и балетни концерти.

В последните години Константин Илиев успешно се изявява като хореограф-постановчик. В това отношение работи в творчески тандем със своята дългогодишна партньорка на сцената – премиер-солистката на Варненската опера Екатерина Чешмеджиева, която понастоящем е и художествен ръководител на трупата. По негова хореография са балетните постановки “Остави ме да съм” – балетен спектакъл в 2 части по музика на Менделсон, Масне, Рихард Щраус и Вагнер; “Инстинкти” за експериментално студио за модерен балет; “Триада” и “Жестове”, балетните сцени от спектаклите на Варненската опера и на Детската опера, както и отделни фрагменти от балетни концерти на варненската балетна трупа при ОФД и на учениците от балетните класове на НУИ “Добри Христов”.

Освен във Варна Константин Илиев е поставял балетни спектакли и в чужбина – Германия и Италия. Преподавал е в Балетната академия на Ренато Греко и съпругата му Мария Тереза дел Медико в Рим.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ЩРАУСИАНА"

Като балетна постановка за първи път под името “Щраусиана” е създадена във Виенската опера след смъртта на композитора. Музиката на Йохан Щраус е изключително подходяща за балетни концерти и спектакли и в течение на годините много балетни трупи по света правят собствени версии по тази музика.

Във Варна подобна постановка е създадена и реализирана през 1966 година от Галина и Стефан Йорданови и спектакълът е имал изключително голям успех. “Щраусиана” на сем. Йорданови е била изпълнявана с успех в продължение на няколко творчески сезона. 
Настоящата постановка носи идеята да се покаже красотата на виенския валс. От една страна, това е масовият танц, който се е танцувал на много места в австрийската столица, а от друга – устремен към висините, изпълнен с поетични, нежни чувства, одухотворен и сърдечен. За времето си виенският валс е отразявал не само отделни настроения, чувства и образи, а цели картини от бита, психологията, душата на цяло поколение виенчани, в крайна сметка – на цяла една епоха. Валсовете на Йохан Щраус са пропити с възвишени настроения, но без излишна помпозност, те са искрени и сърдечни.

Няма строго определен, конкретен сюжет, а по-скоро сюжетна линия, която свързва отделните елементи на спектакъла. Действието се развива в едно виенско кафене от началото на 20. век. Идеята е да се покажат обобщените образи на отделни социални слоеве, без задълбочаване и анализиране на характерите им. И тъй като се касае за Щраусовата прекрасна музика, която носи настроение за веселие и празник, от нея ще лъха лека фриволност и водевилен оттенък. Една вечер във Виена с хубаво настроение, шампанско и закачки. А музиката е колаж от най-популярните пиеси на композитора. Танцовата лексика е на класическа основа, в съчетание с движения от традиционните танци – валс, полка и галоп.

В подбора на сценичното пространство, костюми и аксесоари спектакълът е консултиран от художничката на ОФД – Варна Лора Маринова.

Музиката на Йохан Щраус е вечна, а лекият и забавен разказ, който постановъчен екип и изпълнители предлагаме на публиката, ще открие частица от лекомисления живот в някогашна Виена и истински ще ви забавлява.   
Константин Илиев – хореограф


◊ ПОВЕЧЕ ЗА MY WAY НА ФРАНК СИНАТРА

В MY WAY   (Сюита по музика на Франк Синатра) се пренасяме в ежедневието на големия свят, големия град и малкия живот. В драматургията на Константин Илиев песните на Синатра звучат мелодраматично и витално на фона на нюйоркските небостъргачи, а жените преминават, танцувайки, през живота така, сякаш винаги са една и съща жена. Движенията в хореографията са решени като хоризонтални импулси, които завъртват всички и всичко по сцената – просто, естествено, красиво и тъжно „по свой начин”, както пее големият американски певец.

Едва ли може да се намери по-подходящо заглавие от самата песен MY WAY на Синатра. Финалът също е хоризонтален тласък от ръцете на Екатерина Чешмеджиева – изящен и поривист, забит право в сърцето на космополитния Ню Йорк.
Автор:
ОФД - Варна
Публикация:
14.12.2007 г. 14:35
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5081-shtrausiana-baletna-premiera-vav-varnenska-opera