Сцена / екран / ефир

Готов ли е комунистически Китай за Олимпийските игри в Пекин

Разказва „Другата България” в предстоящия епизод от поредицата „Чудото Китай”

Готов ли е комунистически Китай за Олимпийските игри в Пекин
В българската секция на Радиото


◊ СЪБИТИЕТО

17-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай е смятан за едно от най-значимите политически събития в страната. Той бе проведен през октомври в Пекин с участието на около 2 000 висши членове на партията, които определиха приоритетите на държавата за следващите 5 години.

Екипът на „Другата България” успя да надникне зад кулисите на случващото се по време на конгреса.

За новата директива на партията - за социална хармония, за стремежа на управляващите да създадат „хармонично общество” в страната с една от най-бързо развиващите се икономики в света, ще разкаже „Другата България” в предстоящия епизод от поредицата „Чудото Китай”.


◊ ПОВЕЧЕ

Водещият Георги Тошев и операторът Виктор Попов се срещат и с българите от Чайна интернешънъл радио. В българската секция на медията днес работят 12 китайци и двама българи.

Теодора Порова е редактор-лингвист в българската секция на най-голямата китайска радиостанция. Пристига в Китай през далечната 1998 година.

Другият българин Велин Пасков се установява в Китай в началото на 2004 г., изкушен от азиатската екзотика. На публиката Велин е познат като журналист от М САТ и като кореспондент на БиТиВи новините от Китай.

Как правителството на Китайската народна република ще се възползва от Олимпиадата, за да рекламира новото лице на Китай и как управляващите използват предстоящата олимпиада, за да създадат у китайците навика за редовен спорт, ще разберем от Теодора Порова и Велин Пасков предстоящата неделя 9 декември.

Поредицата разкрива любопитни подробности от подготовката на 30-минутната програма на български език, която в дните на 17-ия Конгрес на китайската комунистическа партия, е подчинена изцяло на партийните повели.

И още: съществува ли цензура в китайските медии, колко са новите спортни съоръжения на територията на китайската столица, продължава ли правителството за изселва жителите на Пекин, заради наближаващата лятна олимпиада.

Отговорите са тази неделя - 9 декември 2007, от 12.00 часа в ефира на телевизия bTV

Поредицата е подкрепена от Nescafe Gold
Автор:
Публикация:
07.12.2007 г. 15:21
Етикети:
Посетено:
891
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5041-gotov-li-e-komunisticheski-kitay-za-olimpiyskite-igri-v-pekin