Сцена / екран / ефир

Премиера на "Откъм страната на пеперудите"

Пиеса на Румен Шомов в "Софийския театрален клуб"

Премиера на "Откъм страната на пеперудите"


◊ СЪБИТИЕТО

Софийски театрален клуб представя     

“Откъм страната на пеперудите”
 от Румен Шомов


. С финансовата подкрепа на Министерството на културата, Reya Fish Ltd. и любезното гостоприемство на Общински театър “Възраждане”

. Режисьор Бойко Илиев
. В ролите:
              Старата – Ева Шаркова
              Старият – Стефан Младенов

Премиерни представления на 18 и 23 декември 2007 от 19.00 ч. на сцената на театър "Възраждане".


◊ ЗА ПИЕСАТА

Човешката съдба е такава, че още с раждането си – преди да ни сложат първия памперс, присъдата ни е прочетена и тя е неотменима – животът завършва със смърт. Поне този на тялото. Битката е неравна и в нея губещата страна има своето неефикасно, но затова пък единствено оръжие – сексът. Чрез него човекът създава своето телесно продължение – децата си, а също и миговете на забрава, в които, макар и за кратко, се чувства по-силен от смъртта. А какво става с душата ни след смъртта?

Дали пък не се случва, същото като с приучената да пълзи гъсеница, завършваща живота си в безжизнена какавида, от която излита жива, изящна пеперуда?
   
Тази пиеса е низ от надлъгване и надиграване, сантиментални и несантиментални спомени, обвинения – включително и за невъзможни изневери, които може би скриват истинските – амбиции, мними и реални победи и поражения, надежди и разочарования, нежност и грубост, омраза и любов... И неумолимите удари на часовника, отмерващи времето до последния... секс. Секс с кого?
   
Може ли за такива неща да се говори остроумно и интересно? Да не бъде потискащо? Може ли акцентът в този трагикомичен текст да бъде поставен върху комичното? Отговорът ни е: да, защото човекът е дете и до последния си дъх си остава играещо същество! А всъщност разполага и с едно по-силно оръжие от секса – своето въображение!


◊ ЗА ТЕАТРАЛНАТА ФОРМАЦИЯ

“Софийски театрален клуб” е нова частна театрална формация, която се ръководи от актрисата Ева Шаркова. В момента на сцената на Общински театър “Възраждане” с успех се играе спектакълът “Бягство от Москва” от Уйлям Никлесън, реализиран от същия изпълнителски екип и режисьор.


Пресконференцията е на 17 декември т.г. от 13.30 ч. в Общински театър "Възраждане", Столична библиотека – пл. "Славейков" № 4.


◊ СПЕЦИАЛНО ЗА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Преди да закупите билет за представлението, запознайте се с текста на пиесата, публикувана наскоро в Електронно списание LiterNet, бр. 12 (97) - Откъм страната на пеперудите.
Автор:
Публикация:
05.12.2007 г. 22:41
Етикети:
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/5032-premiera-na-otkam-stranata-na-peperudite