Сцена / екран / ефир

Боряна Върбанов - българската следа в "Последният император" на Бертолучи

Вторият епизод на предаването от поредицата „Чудото Китай”

Боряна Върбанов - българската следа в "Последният император" на Бертолучи


◊ СЪБИТИЕТО

„Другата България” среща наследниците на големия български художник Марин Върбанов в китайската столица


Предстоящата неделя - 2 декември 2007.

Ван на китайски означава 10 000, а ман – бавно, спокойно. Ван Ман е китайското име на големия български художник проф. Марин Върбанов. Той е първият български артист, който получава специално образование в Китай и един от първите наши сънародници, установили се в страната на коприната и чая след културната революция. С това име Марин Върбанов остава в историята на съвременното китайско изкуство.

Тези и още любопитни неща от личния и професионален живот на проф. Върбанов и съпругата му госпожа Сун Куей, първата китайка, дръзнала да въведе страната си в културата и бита на Западния свят, ще разкаже предаването „Другата България”.


◊ ОЩЕ В ПРЕДАВАНЕТО

Вторият епизод на предаването от поредицата „Чудото Китай” ще срещне зрителите с наследниците на големия български художник и ще разкрие продължават ли те да създават изкуство и как се продава то в Далечния изток.

Водещият Георги Тошев и операторът Виктор Попов откриват Боряна и Феникс Върбанови в сърцето на китайската столица Пекин, там, където някога е построен първият дипломатически квартал на мегаполиса. За разлика от своя брат, Боряна е родена в Пекин. Китайското й име е Сон цяо хун. Сон е фамилията на майка й. Цяо хун е името, което й дават китайските роднини и в превод означава „Малка дъга”.

Първата й голяма мисия като художник е по времето на снимките на „Последният император” на Бертолучи, когато е поканена като арт консултант, а нейната майка изпълнява ролята на една от принцесите във филма. “Съвременният художник в Китай е все още в търсене на собствените си корени”, разказва Боряна пред камерата на предаването. Сумите, на които се продава съвременното китайско изкуство, днес са фантастични - между 280-380 000 долара, допълва тя.

Животът на брат й Феникс преминава между Франция, Китай и България. От години Върбанов младши живее във френската столица, където завършва Парижката академия за изящни изкуства. През последните години все по-често се завръща към китайските си корени, търсейки вдъхновение в китайските йероглифи.

От предстоящата серия на „Другата България” зрителите ще разберат още с какво Пекин изкушава наследника на проф. Върбанов, от какво са повлияни последните му творби и продължава ли да се разпалва страстта му към музиката.

• С подкрепата на
Nescafe Gold

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
01.12.2007 г. 18:38
Посетено:
2093
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4990-boryana-varbanov-balgarskata-sleda-v-posledniyat-imperator-na-bertoluchi