Сцена / екран / ефир

"Слугинята-господарка" от Перголези и на габровска сцена

На опера в... Габрово

"Слугинята-господарка" от Перголези и на габровска сцена
на сн. Сцена из оп. "Слугинята-господарка" от Перголези


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 декември 2007, петък, от 19 часа
в Художествената галерия в Габрово

Премиера на операта "Слугинята-господарка" от Перголези

. Режисьор Теодор Стамболиев
. Диригент Иван Стоянов
. В главните роли – Виолета Шаханова и Евгени Ганев


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В Габрово все още няма опера, но ще има оперна премиера. На 7 декември в Художествената галерия в града ще бъде представена за първи път една от най-хубавите опери от епохата на италианския барок - „Слугинята-господарка” (La Serva padrona) от неаполитанския композитор от 18. век Джовани Батиста Перголези. Именно с нея започва и жанрът – комична опера, достигнал своите върхове в творчеството на Росини, Доницети, Моцарт, Верди и Пучини.

Постановката е дело на младия режисьор Теодор Стамболиев (вече поставял с успех това заглавие в София и Добрич) и на диригента Иван Стоянов.

В главните роли – като духовитата и изобретателна слугиня Серпина и заклетия стар ерген Уберто ще се изявят сопраното Виолета Шаханова и басбаритонът Евгени Ганев, които са сред най-добрите изпълнители на тази опера у нас. За участието си в телевизионната й постановка получиха наградата „Златната антена”.
 
Съпроводът е на Камерния оркестър на Габрово, един много добър инструментален ансамбъл, спечелил конкурс на Министерството на културата за реализацията на тази очарователна камерна опера.

Операта се изпълнява на български език, в превод на проф. Драган Кърджиев, и е подходяща и за младата публика, която напоследък се отдалечи от голямата класическа музика.
Автор:
01.12.2007 г. 16:12
Посетено: 985
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4989-sluginyata-gospodarka-ot-pergolezi-i-na-gabrovska-stsena