Сцена / екран / ефир

"Другата България" тръгва по пътя на коприната

Азиатска екзотика и вълнуващи истории от родината на Мао

"Другата България" тръгва по пътя на коприната


◊ СЪБИТИЕТО

Преди броени дни „Другата България” осъществи най-дългото си пътуване – Китай.

В продължение на 2 месеца операторът Виктор Попов, водещият Георги Тошев и режисьорът Радослав Илиев пропътуваха над 10 000 км с влак и самолет по следите на нашите сънародници, установили се в родината на чая, коприната и барута.

„Чудото Китай” се нарича поредицата на „Другата България”, която стартира на 25 ноември 2007 в ефира на bTV и няколко месеца ще разказва за контрастите и особените зависимости между древна култура, комунизъм и капиталистически бум на икономиката, всичко това през погледа на най-верния арбитър - българите,  живеещи в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Хонконг.


◊ ПОВЕЧЕ

Какви са възможностите за бизнес развитие и инвестиции в страната на Дракона, как тече подготовката на Пекин за летните олимпийски игри, какви са предимствата на азиатската образователна система, какво е съвременното лице на Китай?

С азиатския тур на предаването екипът продължава да разширява територията от успели българи, извън родината.

Още в първия епизод студентката по китаистика Десислава Вендова ще въведе зрителите в миналото на страната с най-стара история в света. Деси е единствената българка, допускана някога до магистратура по китайски език и култура. Тя ще представи на зрителите  един от най-старите будистки манастири край Пекин и ще обясни разликите между будизъм, конфуцианство и даоизъм.

Сред българите, избрали предизвикателството да живеят и работят в Китай, екипът на предаването открива дъщерята и сина на големият български художник Марин Върбанов - първият българин, установил се в Китай в годините след културната революция. Съпругата му, мадам Су, е жената, която променя културния и светски живот в Китай през 80-те години. Тя води в Пекин моделиера Пиер Карден и участва във филма „Последният император” на Бертолучи.

В предстоящите епизоди “Другата България” ще разкаже кои са най-дълго пребиваващите наши сънародници в Китай, какви са правилата на радио журналистиката в далечна Азия и плюсовете и минусите да живееш с представител на друга раса.

От азиатската поредица на предаването зрителите ще научат защо построяването на олимпийското градче в Пекин налага изселването на 300 000 души, как 40 000 таксиметрови шофьори учат усилено английски език, водят ли стриктните закони на страната до нисък ръст на населението и продължава ли народът на Китай да следва учението на Конфуций за йерархично разделение и уважение към предците.

Азиатските епизоди на „Другата България” са всяка неделя от 12.00 часа в ефира на телевизия bTV.

• Документалната поредица е продуцирана от Агенция ПРИМА и реализирана с подкрепата на NESCAFE® Gold – Кафето на успеха.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
19.11.2007 г. 19:04
Посетено:
754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4906-drugata-balgariya-tragva-po-patya-na-koprinata