Сцена / екран / ефир

"Другата България" засне нелегалните българи в Париж

Кореспондентът на bTV Десислава Минчева влиза в ролята на репортер на предаването

"Другата България" засне нелегалните българи в Париж


◊ СЪБИТИЕТО

“Другата България” засне уникален репортаж от лагера на нелегалните български емигранти в Париж.


Тази неделя, от 12.00 часа, зрителите на bTV, ще имат възможност да чуят историите на някои от 150-те наши сънародници от турски произход, които предизвикаха гнева на френските власти.


◊ ПОВЕЧЕ

За първи път като репортер на предаването ще се изяви кореспондентката на bTV Десислава Минчева, която успя да проникне в палатковия лагер и да заснеме бита на българските гурбетчии. В екипа на предаването се включи и френският оператор Теди Емар, заснел редица вълнуващи репортажи от различни размирни райони на Балканите.

150 български турци от Силистренско и Разградско обитават парка край Порт дьо Баньоле, живеят в палатки или спални чували направо под открито небе. Работят в строителството и изкарват в пъти по-високи надници, от тези, които могат да получат в България.

Липсата на разрешителни за работа превръща българските турци в мишена на френските власти.
Съобразно окончателно приетия Закон за емиграцията във Франция общо 25 000 репатрирани нелегално пребиваващи в страната емигранти трябва да напуснат Франция до края на 2007 г.

Сред първите експулсирани нелегално пребиваващи в страната граждани бяха именно българските турци в Париж. На по-голяма част от тях беше дадена парична помощ за завръщането им в България. 15 от тях бяха поети от социалните служби за настаняване на бездомни. Някои от тях ще получат възможност за квалификационни курсове и легализирано право на работа във Франция.

До края на ноември „Другата България”, с подкрепата на Nescafe Gold – Кафето на успеха, ще представят едни от най-вълнуващите сюжети, заснети в Африка.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
01.11.2007 г. 21:54
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4769-drugata-balgariya-zasne-nelegalnite-balgari-v-parizh