Сцена / екран / ефир

Филм за 20-годишните българи

Поредица за младите хора от новите страни-членки на ЕС

Филм за 20-годишните българи
Екипът на филма


◊ СЪБИТИЕТО

Тази седмица Канал 1 на Българската национална телевизия ще излъчи документалния филм „Да бъдеш на 20 години в... София” - част от поредицата на RAI Edu, представяща пред зрителите на стара Европа младите лица на новите страни-членки на Европейския съюз.

Продуцент на филма „Да бъдещ на 20 години... в София” е известната българка Анна-Мария Петрова-Гюзелева, която вече над 20 години работи в Италия, но благодарение на непрекъснатите си контакти с България, е успяла да покани пред камерата изключително приятни и непосредствени млади лица.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Те са жизнени, пълни с ентусиазъм и едновременно с това мъдри и силни, защото са осъзнали, че бъдещето им зависи от собствения избор. Те са Гергина, Бранимир и Алиса. 

Гергина е 24-годишна оперна певица, ученичка на съпруга на Анна-Мария – великият български бас Никола Гюзелев. Тя пее, откакто се помни, и обича музиката, защото за нея това е начин да се среща и запознава със страхотни хора. Гергина не харесва глобализацията, но в Европа се чувства като у дома си. Убедена е, че ако работи и печели пари на Запад, то ще е, за да ги харчи в България. Най-важното за нея е всичко да правим така, че да не увреждаме света, в който живеем.

Бранимир е на 21 години, студент. Страстта му е теологията. На 13 години решил да учи богословие в Пловдив. После дошъл най-трудният момент в живота му – раздялата с родния Чирпан и с приятелката му там, за да продължи обучението си в София. Тогава плакал за последен път. За да се издържа, работи като сервитьор в дискотека, но иначе обича да ходи по свети места. Бранимир осъзнава, че пътят, който е избрал, изисква да се откаже от светския живот и не крие, че все още му липсва сила, за да вземе решението да стане свещеник.

Алиса е на 23 години, работи като графичен дизайнер, но страстта й е екологията. Тя разказва как с нейните приятели предложили програма за решаване на проблемите с бездомните кучета, но след като била одобрена за финансиране, програмата била дадена от общината на друга организация, а проблемът с кучетата си останал. Алиса казва, че няма герои, а иска самата тя да стане герой.

Като продуцент на филма „Да бъдещ на 20 години в... София” Анна-Мария Петрова-Гюзелева умело поставя младите герои сред емблематичния декор на столицата – сградите на Президенството, Министерския съвет, Народния театър "Иван Вазов", храм-паметника "Св. Александър Невски", църквата "Св. София", а също успява да покаже на зрителите в Европа цветното очарование на Рилския манастир.

Поредицата „Да бъдещ на 20 години... ” е финансирана от Европейската аудио-визуална комисия и през 2005 г. бе излъчена по европейските телевизии. В 8 филма по 30 минути младите граждани на Кипър, Естония, Полша, Словакия, Унгария, Албания, България и Румъния показват моменти от живота си, споделят мечтите си и уверено защитават принципите си.

През 2006 г. „Да бъдеш на 20 години... в София” бе представен на Международния телевизионен фестивал „Златната ракла” в Пловдив. За успеха на филма допринася режисурата на Стефания Казини и операторското майсторство на Давиде Роси, но преди всичко опитът на Анна-Мария Петрова-Гюзелева като продуцент на кино и телевизионни филми и коопродукции между България и други страни. Анна-Мария Гюзелева създава „Да бъдещ на 20 години в... София” заедно с продуцентската си къща „Студио ’89 Интърнешънъл”, чиято дейност започва през 1993 г. Нейната поредица „Разкази за Библията” - 40 минисерии за Стария и Новия Завет - спечели наградата за най-добра религиозна тематика на 48-ия Международен кинофестивал в Салерно – Италия през 1995 г. През 2003 г. известната българка стана съосновател и генерален директор на продуцентската агенция “Adria film & Communication” в Рим. В рамките на телевизионния пазар на тазгодишната „Златната ракла” Анна-Мария Гюзелева представи още един филм, продуциран от нея и „Адриа Филм” - „В последния час”, който вече е закупен от Българската национална телевизия.


◊ ЗА ПРОДУЦЕНТА НА ФИЛМА

Анна-Мария Петрова-Гюзелева
           
•    Актриса с над 40 главни и поддържащи роли във филмови и театрални продукции в България, Италия, Германия, Франция и САЩ
•    Продуцент на кино и телевизионни филми и копродукции между България и други страни
•    Артистичен мениджър в областта на оперно-музикалната издателската дейност, ръководител на оперно-артистична агенция
•    Консултант и продуцент на модни ревюта и модни дизайнери
•    Хореограф и преподавател по класически и джаз балет
•    Член на Италианския Национален Орден на професионалните журналисти, член на Съюза на българските журналисти, репортер и водещ на телевизионни предавания, кореспондент от Италия за български медии
•    Лауреат на европейски конкурси за поезия и автор на стихосбирката „Молитва за живот”


Автор:
Жана Николова
Публикация:
30.10.2007 г. 19:05
Етикети:
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4750-film-za-20-godishnite-balgari