Сцена / екран / ефир

Идва Киномания 2007

От 2 до 29 ноември 2007 г. само в НДК

◊ ФИЛМИТЕ

75 филма, 53 от които ще бъдат представени единствено в рамките на кинофестивала. Това са цифрите. Ето и филмите.

„Всекиму своето кино” открива КИНОМАНИЯ с историите на 35 световни режисьори, сред които са Биле Аугуст, Оливие Асаяс, Чън Кайгъ, Джейн Кемпиън, братя Коен, Дейвид Кронънбърг, братя Дарден, Мануел де Оливейра, Алехандро Гонсалес Иняриту, Кен Лоуч, Андрей Кончаловски, Такеши Китано, Атом Егоян, Клод Льолуш, Гюс ван Сант, Аки Каурисмаки, Ларс фон Трир, Вим Вендерс, Уон Кар Уай, Джан Имоу и други. Филмът е създаден за юбилейното 60 издание на Кан по идея на фестивалния директор Жил Жакоб. Единственото предварително условие към всеки от режисьорите било да изрази моментното си виждане за вдъхновението, което му дава киносалонът. Много от миниатюрите показват пренебрежението и лошата репутация, с които се слави киното като колективен зрителски опит в днешно време. Някои от късометражните филмчета пък са особено ексцентрични и фриволни. В процеса на създаването на „Всекиму своето кино” нито един от режисьорите не е знаел подробности за сценария и съдържанието на филмовите миниатюри на колегите си. Те гледали завършения проект заедно с фестивалната публика на премиерната му прожекция.

„Полет във вселената” (2007) на Джули Теймор разказва за любовта, която пламва между англичанин и американка в края на 60-те години – по времето на Виетнамската война. Уникалното съчетание между мюзикъл и анимация вплита в сюжета си едни от най-обичаните песни на „Бийтълс”.

Кенет Брана идва с петатата си екранизация по шекспирова пиеса. След "Хенри V", "Много шум за нищо", "Хамлет" и "Напразни усилия на любовта" сега режисьорът представя „Както ви харесва” с участието на Кевин Клайн, Брайс Далас Хауърд, Алфред Молина, Ромола Гарай, Ейдриън Лестър.

„The Nanny Diaries” (Венеция ’07) е новото предложение от създателите на „Американски разкош” - Шари Спрингър Бърман и Робърт Пулчини. Колежанка започва работа като бавачка при богато нюйоркско семейство. Налага й се да се справя с няколко неща едновременно - с проблемите им, ученето, новата си любов и разглезеното им хлапе. Скарлет Йохансон, Лора Лини, Пол Джамати, Алиша Кийс и Крис Евънс са звездите в тази лента.

Екстравантно и скандално един от най-известните световни художници е екранизиран в новата лента на Питър Гринауей „Нощна стража на Рембранд”.

Режисьорът на „Блясъкът на чистия ум” Мишел Гондри ще занимава зрителите с “Науката за съня” (2006). Въображението и сънищата на един млад мъж бавно се разкриват пред неговата любима. Героите са изиграни от Гаел Гарсия Бернал и Шарлот Генсбур.

Оскаровият „Лабиринтът на фавна” (2006) на режисьора и продуцент Гийермо дел Торо ни отвежда във фашистка Испания от 1944 г., когато малката доведена дъщеря на военен намира убежище в своя въображаем приказен свят. Но това е само на пръв поглед историята от страховития трилър, в който участват и испанските звезди Серхи Лопес, Марибел Верду и Ариадна Гил.

Отново Карлос Саура прави кино от музиката в лентата, която разказва за величествения португалски вокален стил - „Фадо”. Във филма участват Каетано Велосо, Мариза, Лила Даунс, Чико Буарке.


◊ ОЩЕ АКЦЕНТИ

Тази година КИНОМАНИЯ акцентира на национални киноматографии като френската, британската, азиатската, италианската, американското независимо кино, най-новото от българското кино и специално подбрани заглавия от документалното кино. Френският режисьор Жак Деми ще се радва на специална ретроспектива. Кинофестивалът няма да пропусне да почете и великите майстори Микеланджело Антониони и Ингмар Бергман.
Автор:
Публикация:
20.10.2007 г. 00:08
Етикети:
Посетено:
1231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4681-idva-kinomaniya-2007