Сцена / екран / ефир

Научен театър в Радио Варна

“Оскар” 2007 за НПО на Съвета на Европа

◊ СЪБИТИЕТО

Мултимедийна презентация на проекта “Френско-български научен театър”


Радио Варна, Концертно студио, 18.10.2007 г., 14.00 ч.

Участниците в проекта ще разкажат и покажат как са работили по проекта и как са представили в Страсбург научно-фантастичния спектакъл “Ресторант на края на вселената”, а Лили Халачева – ръководител на сдружението “Знам, мога, творя” ще сподели вълнението си от връчената й наскоро Награда на Съвета на Европа, равностойна на европейски “Оскар” за неправителствени организации.

Освен че ще отговорят на всички ваши въпроси, един от героите ще изиграе откъс от пиесата, тоест ще демонстрира как на неговата планета приготвят кафе, в което млякото и кафето са си разменили местата. Позволяват го, ако сте забравили, физичните закони, а те играят основна роля в този театър, обединяващ наука и изкуство в един завладяващ образователен експеримент.

В края на мултимедийната презентация ще бъде подписан официално и договорът за партньорство между БНР - Радио Варна и НПО “Знам, мога, творя”.

   
◊ ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА

. Мотивацията за проекта
Проектът “Френско-български научен театър” показва как на практика може да се осъществява обучение чрез нетрадиционни методи. На фона на учителската стачка този проект ни дава същинския контрапункт в дискусията за необходимостта от реална промяна на българското образование. Защото увеличаването на учителските доходи е точно толкова важно, колкото и използването на иновативни подходи и култивиране на интерактивното общуване при подбора, поднасянето и осмислянето на научната информация в двустранния педагогически процес.

. Историята на проекта
Маргарита Димитрова - старши експерт по физика в Регионалния инспекторат по образование – Варна, приобщава към идеята си за научен театър Лили Халачева от сдружението “Знам, мога, творя”, Ева Божурова от Националната обсерватория с планетариум “Н. Коперник” и Таня Гунчева от Арт център “Арлекин”. Под ръководството на Маргарита Димитрова като научен ръководител, неформалният екип разработва проект в подкрепа на кампанията на ЕС “ВСИЧКИ РАЗЛИЧНИ - ВСИЧКИ РАВНИ”, който цели двустранен младежки обмен на добри практики между българското сдружение с неправителствена цел „Мога, знам, творя” и френското Les Petits Debrouillards d`Alsace.

Програмата включва различни видове тренинг, уъркшоп, щанд, дискусия, беседа, демонстрация, иновативна игра. Следвайки сюжета на радиопиесата на Дъглас Адамс “Ресторант на края на Вселената”, Ева Божурова написва българския сценарий, а Таня Гунчева поставя пиесата, в която се включват млади хора от различни училища, различни етноси, различни социални слоеве и дори с различни здравословни проблеми.

Незрящият Андреа Бочели от Варна е един от особено важните герои в това представление за равенство, толерантност и единство в многообразието.

. Сюжетът на пиесата
В научно-фантастичната пиеса всеки герой разказва за своята планета, като описва начина на живот върху нея чрез демонстрация на физични опити. Сравнението с живота на Земята отначало предизвиква непоносимост между планетяните и земляните, но впоследствие ги сближава и те стават приятели...

. Театралните спектакли
Участниците в проекта – 19 български и френски младежи, се срещат в една от европейските столици Страсбург, за да изнесат, в периода от 01.09.2006 до 31.12.2006 г., 4 представления на различни сцени. Театралният спектакъл “Ресторант на края на Вселената” се играе на френски eзик.

. “Оскар” за българския проект
На 06.10.2007 в Малмьо - Швеция Генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис, връчи на Лили Халачева – ръководител на варненската НПО “Знам, мога, творя”, една от 5-те награди сред общо 600 проекта от 47 страни, работили по програмата “ВСИЧКИ РАЗЛИЧНИ – ВСИЧКИ РАВНИ”.

Председателят на международно жури на конкурса подчерта, че Наградата на Съвета на Европа: Prix du Conseil de l’Europe "Jeunes Citoyens Actifs" 2006-2007 "Diversité, Droits de l’Homme et Participation", има стойността на “Оскар” за неправителствена организация.

Автор: Виолета Тончева
16.10.2007 г. 18:38
Посетено: 595
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4670-nauchen-teatar-v-radio-varna