Сцена / екран / ефир

Песни на Булат Окуджава в Руския културно-информационен център

10 години от смъртта на Булат Окуджава

◊ СЪБИТИЕТО

Полски институт в София и Руския културно-информационен център организират

на 15 октомври 2007 г., понеделник, 18 ч.,
в Руския културно-информационен център, ул. Шипка 34

Концерт от песни на Булат Окуджава
в изпълнение на Данута Блажейчик и джазпианистът Анджей Ягоджински

. Водещ – Марек Височински


◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Данута Блажейчик
за 18 години на сцената си е спечелила името на артистка, обичана и ценена както от слушателите, така и от музикалната критика - заради небаналния си репертоар, за прекрасните изпълнителски качества, специфичния тембър и изключителната си музикалност. Работила е с Марила Родович и много други полски джазмузиканти и оркестри. Изнася много концерти и има прекрасен контакт с публиката, благодарение на което оставя трайна диря в сърцата им.

Анджей Ягоджински е завършил Варшавската консерватория в класа по валдхорна. Анджей Ягоджински е великолепен музикант, чиято способност да се приспособява към звученето и стилистиката на групата му позволява да свири в различни формации. Много често е канен да свири с други музиканти. Голям успех за музиканта се оказва идеята му за джазова интерпретация на творбите на Шопен. Албумът, който записва, се превръща в истински успех (отличен с наградата на полската музикална индустрия Фридерик '94). Свирил е с най-известните полски джазмени – Збигнев Намисловски, квартета на Януш Муняк, квартета на Ян Пташин Врублевски.

Марек Височински е историк по образование. Занимава се с организиране на концерти – автор е на цикъла концерти “Музика върху водата”, който продължава да реализира. Основоположник на Францисканския културен център. Понастоящем е директор на Бюро за промоция на културата в Гданск.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
14.10.2007 г. 14:52
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4646-pesni-na-bulat-okudzhava-v-ruskiya-kulturno-informatsionen-tsentar