Сцена / екран / ефир

Куклен театър от Израел гостува във Варна

Пантомимен спектакъл за възрастни

Куклен театър от Израел гостува във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Държавен куклен театър – Варна
представя

„Ездачът”
Гастрол на куклен театър „Кум-кум” – Израел

                                 
На 28 септември 2007, 19.00 часа

. Режисьор: Мария Немировская
. Идея: Андрей Урбак
. Композитор: Елад Ифрах
. Сценография: Ирина Ткаченко
. Кукли: Андрей Урбак, Шимон Городезки
. Участват: Катя Казакова, Андрей Урбак, Юри Столов, Елад Ифрах

Продължителност: 45 минути
Цена на билетите: 7 лева


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Ездачът” (The Rider) е пантомимен спектакъл за възрастни, чиято тема е универсална и актуална в днешното съвремие – връзката на човека с природата. Театралното действие се осъществява с помощта на кукли, предмети и с участието на актьори, облечени в ефектни костюми. Важно място в спектакъла има и групата музиканти, които свирят на живо.

Сюжетът се изгражда върху взаимоотношенията на два персонажа – Човекът и Природата. Детството на Човека е белязано от идиличната му връзка с Природата, която го е създала. Като предана майка тя му дава всичко, от което той се нуждае. Животните го забавляват и веселят. В семейството на Природата животът е радостен и хармоничен.

Човекът пораства и с времето забавленията му стават все по-жестоки. Той вече не се задоволява с даровете на Природата, нито с хармоничното съжителство с по-малките си братя, животните, а иска да ги оседлае и да ги язди. Метафората „да яздиш всичко, което се движи” разкрива деструктивното желание на Човека да направлява природата и да диктува свои условия. Пред очите на зрителя красивият зелен свят се превръща в бунище от метални отпадъци и изгнили боклуци.

Човекът е вперил ненаситния си поглед към небето. Той е успял някак си да се качи на звездите, но опитът му да оседлае и слънцето води до ужасни последствия...

Спектакълът „Ездачът” е създаден през април 2005 г. Представян е на фестивали в Хайфа и Йерусалим, Израел (2005), Хърватска (2005), Словения (2005), Сърбия (2006), Беларус (2006).

Миналата година е удостоен с награда за музика на Кукления фестивал в град Ломза, Полша.
Режисьорката на спектакъла „Ездачът”, Мария Немировская, работи в Израел, Европа и Русия. Тя е сред водещите режисьори в Израел в областта на кукленото изкуство, цирка и музикалните спектакли.


◊ ЗА ТРУПАТА

Театрална трупа „Кум-кум” се състои от актьори, музиканти и сценографи от Русия, Испания, Украйна и Израел, всички възпитаници на Училището за визуален театър – Йерусалим. Трупата е създадена от Андрей Урбак и Катя Казакова. Представя куклен театър, клоунада и пантомима.

Първите й спектакли са в областта на уличния театър, участвали са на фестивали на уличния театър в Йерусалим, Тел Авив, Хайфа. Трупата е работила с музикалната група „Елки – Балки”, която изпълнява фолклорна музика, включително и българска.

Автор:
ДКТ - Варна
Публикация:
26.09.2007 г. 15:52
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4525-kuklen-teatar-ot-izrael-gostuva-vav-varna