Сцена / екран / ефир

Есенен театрален салон "Сливен 2007"

От 9 до 16 септември 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Водещи театрални колективи от страната ще вземат участие в тазгодишния Театрален салон, организиран от Драматичен театър „Стефан Киров” и община Сливен.

В града с дългогодишни театрални традиции и почит към храма на Мелпомена, на сцената – място за творчески прощъпалник на много изявени актьори и режисьори от националния театър, те ще покажат в периода от 9 до 16 септември 2007 година някои от последните си творчески постановки.
 
Обосновавайки целите на инициативата, директорът на културния институт, Николай Недялков, подчерта намерението за привличане на творци и представяне на „театър с високо качество, който би спомогнал публиката да се зареди с позитивна енергия и да „ни дава сили да живеем в съвременния свят”. Определено е желанието на екипа на ДТ – Сливен Есенният театрален салон да не се провежда през година (каквото решение директорът е наследил от предшественика си), а ежегодно, за да следят и се съпричастяват сливенци към събитията от националния театрален живот.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

Салонът бе открит с постановката на Сливенския драматичен театър (по текст на Алфред дьо Мюсе, превод Ерма Гечева) „С любовта шега не бива”, реж. Съни Сънински, сценография - Вечеслав Парапанов.

Част от участващите актьори и режисьорът дадоха пресконференция за творческите предизвикателства и внушенията на спектакъла. Режисьорът подчерта „стремежа за изграждане на ново пространство, което живее извън нас и паралелно с нас – чрез създаване на взаимоотношения, които не са само сетивни, а развиват драматургичната линия. Спектакълът изразява усещането му за чувствителност у по-младите и ще бъде ориентиран и към интересуващите се от причинно-следствените връзки хора. С. Сънински гостува за пръв път на сливенска сцена и потвърди, че ако не намери нещо ново, което да го провокира творчески, „не се захваща с текста и постановката”. „Търсили сме да бягаме от собствените си щампи – чрез откриване и прилагане на нови подходи. Самият театър тук предоставя среда, която влияе в намирането на нещо различно: пространството, което изграждаме, е асоциативно, осъществява се бърза смяна на действието, интериора и екстериора. Представлението „изтича” през актьорите, стремили сме се да избягаме от бита, сценографията е доста условна и стимулира въображението. Използван е своебразен символ-ключ - водата, без която не можем в материалния свят, живот, духа и любовта”, подчерта режисьорът.
 
В програмата се забелязва естетическото му присъствие в няколко спектакъла, които развиват „силна комедийна линия - по-различна от тази в досегашните му творчески изяви”. В „С любовта шега не бива” участват Асен Блатечки, Димитър Живков, Велислав Касъмов, Стефан Иванов, Жана Рашева, Десислава Пашова, Галина Трифонова, Геновева Крумова. Изразявайки впечатлението си от подготвителната работа и предоставените условия, Блатечки показа отношението си към Сливенския театър, откъдето са „тръгнали много колеги-професионалисти, включително моят учител от НАТФИЗ доц. Ивайло Христов”.
 
На Есенния театрален салон в Сливен ще бъде представен и спектакълът на Народния театър „Иван Вазов” „Моногамният” от Кристофър Кайл, превод Параскева Джукелова, пост. Стоян Алексиев. Сценографското решение и костюмите са дело на Ванина Голева, а т.нар. „филмов екшън” „се прави
от Лъчезар Аврамов и Стефан Кударов, като студио „Златен век” представя музикалната и видео-картина. В главната роля ще видим Жорета Николова или Параскева Джукелова, Марта Кондова, Калин Яворов, Стоян Алексиев и др.
 
Чуждестранното участие ще бъде „защитено” от постановката на театрална компания „Шеневоа” – Франция „7 дни”, пост. Симон Лаброс.

Съни Сънински и екип от театър „199” „ще адаптира” за сцена „Шекспир – Пълни съчинения” от Джес, Адам, Даниъл – чрез играта на Георги Спасов, Атанас Атанасов и Петър Калчев.

Сливенци ще видят тук и дебютния спектакъл на Ида Даниел като режисьор - във „Всеки човек”, сценография Виктор Георгиев, в който участват Ирина Дочева, Васил Ряхов, Ася Петрова, Филип Аврамов и др.

С интерес ще бъде посрещната и постановката на Стоян Радев „Куклен дом” от Х. Ибсен на Театъра на българската армия, в която сценографията е „сътворила” Нина Пашова, а музиката - Николай Маджаров. Тук ще се насладим на играта на Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Иван Радоев, Камен Донев и др.

Още един спектакъл – авторски, на Съни Сънински, ще могат да възприемат ценителите на сценичното изкуство: „Плажът” – с участието на Мария Сапунджиева, Христо Мутафчиев, Стефани Рачева, Филип Аврамов.
 
„Ритъм енд блус” на Малък градски театър „Зад канала” ще закрие театралните изяви на тазгодишния Есенен театрален салон в Сливен. Това е авторски спектакъл на Румен Цонев, в който сценографията и костюмите „прави” Петя Стойкова. Ще видим играта на талантливи актьори като Христо Мутафчиев, Стоян Младенов, Петър Калчев, Албена Михова, Йорданка Илова, Явор Каров, Венцислава Стоилова и др.


◊ ДРУГИ ИНИЦИАТИВИ

По време на Салона ще бъдат представени интересни съпътстващи художествени инициативи: изложба на плакатиста Божидар Икономов, участие на HILL GREEPS – Брейк-формация от Сливен, улично шествие, организирано от „Жар-театър” и др.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.09.2007 г. 00:00
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4447-esenen-teatralen-salon-sliven-2007