Сцена / екран / ефир

„Другата България” продължава през септември с нови епизоди от екзотична Африка

Българи подготвят президентските избори в Замбия и правят най-сложните гръбначни операции в Ботсуана

◊ СЪБИТИЕТО

Четири нови епизода с любопитни съдби на българи от Ботсуана, Замбия и Южна Африка ще покаже “Другата България” през септември.

Eпизодите от африканската поредица на предаването са всяка неделя от 12:00 часа в ефира на bTV.

В страната на диамантите Ботсуана един българин прави най-сложните гръбначни операции. Д-р Валери Данев е сред най-добрите невролози в Африка и единственият неврохирург в африканската държава. Той е бивш кадър на института по спешна медицинска помощ „Пирогов”, който напуска в средата на 90-те години поради отчайващото положение на българското здравеопазване. Кабинетът на д-р Данев днес се намира в столицата Габороне, в първата и най-голяма частна болница в страната. Колко струва преглед при българския доктор, как се забавлява той в свободното си време, през какъв ад минава семейството му, преди да се утвърди в Африка, и какви жертви прави съпругата му Божидарка, бивша стюардеса, ще научат зрителите на bTV предстоящата неделя (9 септември, 12 часа) от предаването „Другата България”.


◊ И ОЩЕ

Зрителите ще разберат още как компютърният специалист Тодор Митев от София направи президентските и парламентарните избори в Замбия преди години. Как успя след това българският инженер да създаде компютърна система, с която спира кражбите в голям магазин за технически части. Заедно със семейството му зрителите ще посетят прочутия парк Адвенчър сити и Зоологическата градина на Лусака, ще се разходят в частна ферма на бял изселник край столицата на Замбия.

До края на месеца в „Другата България” журналистът Георги Тошев, операторът Румен Василев и режисьорът Радослав Илиев ще ви срещнат още с Борис Василев, първият българин, който работи в общината на Кейптаун. От предаването ще научим как един инженер по водите стана ротарианец в Южна Африка, а съпругата му Силвия продава имоти в най-космополитния град на Южна Африка.

И още - авантюристи или пътешественици са Румяна и Сотир Дачки, които след Зимбабве се установяват в Ботсуана. Как Южна Африка се готви за домакинството си за Световното първенство по футбол през 2010 г., какви са тенденциите в пазара на имоти в Кейптаун. Защо Замбия привлича все повече инвеститори и туристи от цял свят, защо ботсуанците вярват, че диамантените залежи в страната им са открити от щрауси.

Всяка неделя от 12:00 часа в ефира на bTV.

• С подкрепата на Nescafe Gold.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
07.09.2007 г. 14:10
Посетено:
1321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4434-drugata-balgariya-prodalzhava-prez-septemvri-s-novi-epizodi-ot-ekzotichna-afrika