Сцена / екран / ефир

Холивудска реклама за Перперикон и Татул

Високобюджетен политически трилър за корупцията и иманярството в България

◊ СЪБИТИЕТО

Холивудската компания "Супернова" започва снимки на високобюджетен политически трилър за корупцията и иманярството в България, като част от действието ще се развива на Перперикон и Татул.


Работното заглавие на филма е "София". Авторите му ще се опитат да грабнат поне няколко "Оскар"-а още през 2009 г. Перспективата е лентата да се превърне в касова продукция, която да се върти на най-големите световни екрани и индиректно да популяризира туристическите дестинации на България и Кърджалийския край.

"Впечатлен съм от посещението ни в Каменния град на траките Перперикон и Светилището на Орфей, от този край на Родопите. Беше фантастично! Искам да направим един добър филм. Ние можем да помогнем на останалия свят да се запознае със съкровищата по тези земи чрез съдбата на нашите герои", екзалтирано се произнесе Джеси Стийл, един от продуцентите. Американският ас е носител на "Златна палма" за най-добър монтаж и на четири черни колана в бойните изкуства.

Сценарист на филма пък е другата жива легенда от Меката на киното - Рон Бас, автор на спечелилия "Оскар" шедьовър "Рейнман", на "Клопка", "Да спиш с врага си" и "Втора майка". Останалите продуценти са Дейвид Лейтън и българката Ралица Хофщетер.

Консултант по археологическите въпроси ще бъде проф. д-р Николай Овчаров, а един от инвеститорите е адвокат Тодор Батков, собственик на ФК "Левски".


◊ ОЩЕ
 
С кои холивудски звезди ще се заснеме филмът? Сценарият вече е прочетен от Катрин Зита Джоунс, Никол Кидман, Моника Белучи и Хилари Стоун. Една от тях ще изпълни главната роля. И четирите актриси били запленени от динамиката на действието, от балканската екзотика, но въпрос на време било да се уточни точно коя от тях ще се превъплъти в централната роля, уточняват от творческия екип. Снимките стартират през април идната година и ще продължат около два месеца.
  
"Сюжетът ще разказва за реалната политическа, икономическа и културна ситуация в България, като страна, влязла току-що в Европейския съюз, сподели предварително Ралица Хофщетер, проспериралата в Холивуд нашенка, която се изявява и като сценарист.

Главната героиня във филма е българска изкуствоведка, емигрирала през 60-те години на миналия век. Тя работи като независим експерт за световно-известните аукциони "Кристис" и "Сотби". На търговете все по-често започват да се появяват уникални ценности от родината й. Следите на нелегално изнесените от България антики водят както към София, така и към кърджалийските земи в Родопите - към Перперикон и Татул. В действителност това е история за нейното пътуване, съпътствано с престрелки из древните светилища и по софийските улици, за срещите й с корумпирани политици и иманяри. Няма да мине и без любовни истории. Накратко, екшън дамата-емигрант вижда една съвсем нова България. Всичко обаче завършва с хепиенд и добрите побеждават лошите."

Типично в холивудски стил.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
01.08.2007 г. 21:44
Етикети:
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4356-holivudska-reklama-za-perperikon-i-tatul