Сцена / екран / ефир

Извънредна лятна театрална премиера в Ловеч

Официално закриване на театралния сезон

◊ СЪБИТИЕТО

Мистичните повести на Гогол
на сцената на Драматичен театър Ловеч


На 25 юли 2007 от 19.00 часа    

Спектакълът е резултат от 30-дневен уъркшоп, с ръководител украинската режисьорка Ирина Клишевска. Проектът е провокиран от мистичните повести на Гогол „Изгубената грамота” и „Нощта срещу Еньовден”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Екипът на Драматичен театър Ловеч може да отдъхне заслужено. Докато другите театри вече излязоха във ваканция, трупата на театъра ще има предпремиера на 25 юли от 19.00. Изкушението си заслужава и публиката със сигурност ще се забавлява.

Най-младите актьори от трупата на ДТ Ловеч и ДТ ”Рачо Стоянов”, Габрово, заедно с режисьора Явор Бинев - възпитаник на Иван Добчев, изследват заедно с режисьорката от Украйна вълшебния абсурд в творчеството на Гогол.

Проектът ще има своя премиера на предстоящия фестивал през октомври в Ловеч, посветен на последното поколение нови театрални творци - „Младите в театъра” - пето издание.
  
Ирина Клишевска - художествен ръководител на театър „Колесо” (Киев), определя проекта си като майсторски клас. Избрала е творчеството на Гогол като повод за работа, тъй като през 2009 г. се навършват 200 години от рождението на автора. Същата 2009 ще бъде юбилейна и за театъра на Ловеч - тогава обществеността ще отбележи 40 години от създаването му.

Другите участници в екипа са:
Нина Суванджиева - хореография; музикалните партитури, които ще имат и живо превлъплъщение, са дело на Данко Йорданов, сценография - Георги Мирчев.

• Майсторският клас е проект, подкрепен от Ресурсен Регионален център за култура „Фабриката” и Швейцарската културна програма в България „Pro Helvetia”.

Официалното закриване на театралния сезон ще бъде при свободен вход за жителите и гостите на Ловеч, очакват се представители на посолството на Украйна в България.


◊ АНОНС

След ваканцията на ДТ Ловеч предстои фестивално турне до Пловдив и София (Сцена на кръстопът, Панаир на младите в Младежки театър „Николай Бинев” - първо издание) с проекта „play/back”, вдъхновен от творчеството на испанския режисьор Педро Алмодовар.
Автор:
Елица Матеева
Публикация:
20.07.2007 г. 21:14
Посетено:
984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4315-izvanredna-lyatna-teatralna-premiera-v-lovech