Сцена / екран / ефир

Кино на открито - Френското кино

За пръв път в София

Кино на открито - Френското кино


◊  СЪБИТИЕТО

Френският институт организира

Кино на открито
8-19 юли 2007

Всяка вечер от 21,30 ч.
пред Народния театър “Иван Вазов”

Вход свободен
Филмите са субтитрирани на български език.


◊ ПРОГРАМАТА
 
Неделя, 8 юли

"Басейнът", 2003, 102 мин.
Режисьор: Франсоа Озон
С участието на: Шарлот Рамплинг, Людивин Сание, Чарлс Данс
Официална селекция на фестивала в Кан 2003

Сара Мортън е английска писателка, чието творческо вдъхновение е секнало. Сара се опитва да влезе във форма, като заминава за Южна Франция и се установява във вилата на своя издател. Там се запознава с неговата дъщеря, Жюли. Връзката между двете се оказва особено смущаваща.


Понеделник, 9 юли

"Сърцето ми спря да бие", 2005, 107 мин.
Филм, вдъхновен от друга екранна творба – “Fingers” (1978) на Джеймс Тобак
Сезар за най-добър филм 2005
Режисьор: Жак Одиар
C участието на: Ромен Дюри, Нилс Ареструп, Мелани Лоран, Ор Атика, Еманюел Дево

По всички личи, че двайсет и осемгодишният Том ще поеме мръсния бизнес на баща си с недвижими имоти. Ала една случайна среща го подтиква да повярва, че е възможно да стане талантлив концертиращ пианист като майка си. Това е неговата мечта. Без да прекъсва работа, той се подготвя за прослушване.


Вторник, 10 юли

"Кирику и дивите животни", 2005, 75 мин.
Режисьор: Мишел Осло

Дядото, разположил се на видно място в синята пещера, споделя: “Историята на Кирику и на Магьосницата беше много кратка. Нямахме време да разкажем за всички подвизи на малкия Кирику. А той извърши добри дела, които не бива да забравяме. Ето някои от тях”. И дядото ни разказва как находчивият Кирику станал градинар, детектив, грънчар, търговец, пътешественик и лекар, но си е останал най-малкия и най-храбрия от всички герои.


Четвъртък, 12 юли

"Скришна игра"
Режисьор: Микаел Ханеке
Награда за най-добра режисура в Кан, 2005
Европейска награда за най-добър филм в Берлин, 2005

С участието на: Даниел Отьой и Жулиет Бинош

Жорж е журналист, който сътрудничи на литературни страници. Неочаквано започва да получава видеокасети с тайно заснети от улицата филми. Заснето е семейството му, но и още нещо – неговите обезпокояващи и трудно поддаващи се на интерпретация рисунки. Съдържанието на касетите става все по-лично, което предполага, че изпращачът познава Жорж отдавна. Жорж усеща, че над него и семейството му е надвиснала заплаха, ала тъй като тя не е явна, полицията отказва да се намеси...


Петък, 13 юли

"Тайни агенти"
, 2004, 109 мин
Режисьор: Фредерик Шьондорфер
С участието на: Венсан Касел, Моника Белучи, Шарл Берлинг

Алхесирас, Южна Испания. Един тайнствен мъж, Йожен, бива убит от двама руски наемници. Френското разузнаване открива в дрехите му чип, съдържащ ценна информация за нелегален трафик на оръжие и диаманти в Африка. Тутакси бива съставен екип, чиято задача е да унищожи мрежата и да елиминира ръководителя й Липовски, влиятелен и установил се в Швейцария бизнесмен. Двама тайни агенти, капитан Жорж Брисо и партньорката му Лиза, са изпратени в Мароко заедно с военните водолази Реймон и Лоик, за да взривят наетия от Липовски кораб “Анита Ханс”. Директорът на Генералната дирекция за външна сигурност, полковник Грасе, прикрепя към групата и един странен ангел пазител, Тони. Групата изпълнява безпроблемно задачата, но на връщане Лиза е задържана на швейцарската граница, а Реймон е убит в Париж...


Понеделник, 16 юли

"8 жени", 2002, 103 мин.
Режисьор: Франсоа Озон
С участието на: Катрин Деньов, Изабел Юпер, Людивин Сание, Еманюел Беар, Виржини Льодойен, Фани Ардан, Даниел Дарийо...

Петдесетте години на миналия век. Обитателите на голям буржоазен дом извън града се готвят да празнуват Коледа. Случва се обаче нещо ужасно – стопанинът на дома е намерен убит. Виновникът, или по-скоро виновницата, е сред осемте жени, близки на жертвата. Започва един дълъг ден на разследване, разправии, предателства и разкрития.


Вторник, 17 юли

Вечер на късометражния филм

. "ELLES"
Обща продължителност 117 мин.

. "Бумащина", 2005, 8’
Неочаквана искрица надежда в ежедневната сивота на парижкото метро.
Режисьор: Гийом Мартинез

. "Водачката", 2004, 10’
Режисьор: Карл Лионе
Млада жена разказва за малко известната си професия.

. "Жана, с малки стъпки…", 2005, 15’
Режисьор: Негар Джавади
Жана, прехвърлила шейсетте, е изоставена в крайпътна канавка. Тя броди из полето, докато стигне до опустял къмпинг, насред който се мъдри бяла каравана. В нея живеят двамата седемдесетгодишни братя Емил и Луи.

. "Кълбо вълнена прежда", 2005, 14’
Режисьор: Фатма Зохра Замум
Началото на седемдесетте години на миналия век. Мохамед се преселва с жена си Фатиха и с двете си деца от селце в Северна Африка в работническо предградие на Париж. Всеки ден съпругът отива на работа, като заключва входната врата. Фатиха открива невероятни начини, за да общува с външния свят.

. "Печеливш номер", 2005, 4’
Режисьор: Орели Шарбоние
Младо момиче се опитва да разсее любовната си мъка, като търси сродна душа в един парк. Неочаквано получава на мобилния си телефон странно текстово съобщение...

. "Марсел!", 2004 9’
Режисьор: Жан Ашаш
Зак и Себ откриват в избата на своите родители поставката за бутилки на Марсел Дюшан, която са видели същата сутрин в Музея за модерно изкуство “Жорж Помпиду”. Двамата изобщо не предполагат, че с това си откритие ще попаднат в криминалната хроника.

. "Роза", 2005, 23’
Режисьор: Бландин Рьноар
“Скъпа Роза, Нямам нищо против теб, но нали разбираш, че двете не работим много. Ще намерим една прекрасна жена, която ще се грижи за теб. Ще останеш доволна.”

. "French Kiss", 2004, 19’
Режисьор: Антонен Перетжако
“В живота късметът идва само веднъж, освен ако имаш късмет. В такъв случай трябва ли да говорим с Кейт, американката?”

. "Kitchen", 2005, 15’
Режисьор: Алис Винокур
Една жена си наумява да сготви омари за вечеря. Ала двете членестоноги се борят и съпротивляват, а домакинята изпада в ужас.


Сряда, 18 юли

"Походът на императорите", 2005, 85 мин.
Режисьор: Люк Жаке, музика: Емил Симон
Оскар за най-добър документален филм 2006

Това е историята на императорските пингвини и на техния единствен по рода си цикъл на размножаване. В нея има всичко: любов, драми, смелост, приключения в сърцето на най-изолираното и негостоприемно място на планетата - Антарктика. Самата природа предлага сценария, повтарящ се хилядолетия наред и открит от хората едва в началото на ХХ век. “Походът на императорите” разказва тази необикновена история...


Четвъртък, 19 юли

"Мондовино", 2004, 135 мин.
Официална селекция на фестивала в Кан 2004
Режисьор: Джонатан Носит

Мондовино ни представя сага, разпростираща се на три континента: борбата за наследство на свръхмогъщите милиардери в долината Напа в Калифорния, съперничеството на две аристократични династии във Флоренция и конфликтите между три поколения в едно семейство от Бургундия, които се борят да запазят своите няколко хектара лозя. Ала всички тези битки са второстепенни в сравнение с дяволития корсар от Бордо, който с модерна лекота и убедителност свързва Италия с Аржентина и Ню Йорк. Хилядолетия наред виното е символът на Западната цивилизация. Никога борбата за неговата душа не е била толкова ожесточна. Никога досега в играта не са били включени толкова пари и слава. Ала битките не са там, където си мислите – между местните и мултинационалните компании, между обикновените селяни и индустриалните гиганти. В света на виното обичайните заподозрени никога не са там, където ги очаквате.

Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
06.07.2007 г. 19:22
Посетено:
728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4251-kino-na-otkrito-frenskoto-kino