Сцена / екран / ефир

„Другата България” - историята на най-известния лекар в Замбия

Българка е единственият лекар, опериращ под микроскоп в Замбия

„Другата България” - историята на най-известния лекар в Замбия


◊ СЪБИТИЕТО

Предстоящата неделя, 10 юни 2007, пред камерата на „Другата България” застава най-известният лекар в Замбия. Екипът на поредицата открива българката в замбийската столица Лусака.
 
Д-р Надя Петрова е и един от петте специалисти по уши, нос и гърло в Африка, които оперират под микроскоп.

Пред камерата на „Другата България” д-р Надя Петрова за пръв път разказва историята на установяването си на Черния континент, за ежедневието си в замбийската столица Лусака, разпределено между 2 държавни болници и 6 частни клиники, и за толерантното отношение на замбийците към чужденците.


◊ ОЩЕ

Невероятната gold история на семейството на Надя и Мартин Мойа Лукуаса започва в края на 80-те години, когато се установяват в Африка. Двамата се запознават в България, в общежитие в Дървеница, като студенти. Скоро се женят и решават да се преместят в африканската република. Тук българката се влюбва в Африка завинаги.

Денят на Надя започва всяка сутрин в 5.30 часа – разказва водещият Георги Тошев. Българката не пие кафе и не кара кола в страната, където няма градски транспорт. Повечето й пациенти я наричат д-р Надя в знак на благодарност за любовта и вниманието, с която ги дарява ежедневно.

В компанията на д-р Петрова „Другата България” отвежда зрителите на bTV на водопада Виктория, заслужено включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Разказва за здравеопазването и образователната система в страната, която 7 пъти надвишава територията на България.

Епизодът на предаването от Замбия, е последният от африканския цикъл, който продължава през септември в ефира на bTV. От следващата седмица, 17 юни, „Другата България” започва излъчването на 7 поредни епизода от Брюксел, Люксембург, Франкфурт и Страсбург.

• С подкрепата на
Nescafe Gold.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
06.06.2007 г. 16:09
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4103-drugata-balgariya-istoriyata-na-nay-izvestniya-lekar-v-zambiya