Сцена / екран / ефир

"Дворецът на туристите" - съживената памет

Документален филм от поредицата "Sic transit gloria..."

"Дворецът на туристите" - съживената памет


◊ СЪБИТИЕТО

С премиерата на документалния филм "Дворецът на туристите" бе отбелязана 85-годишнината от откриването на първата туристическа хижа в България - хижа "Трапезица" на хълма... Царевец.◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Продължителният градеж на сградата (от 1910 до 1922, че и достроявана до 1928 г.) е прекъсван от войните, от недостиг на средства, но никога от недостиг на ентусиазъм.

В документалния филм е уловен духът на епохата, създала красивата постройка - реална проява на гражданското общество от свободни хора за свободни стопански инициативи.

Особеност на естетическото пресъздаване на документалната основа са използваните 324 оригинални фотографии, които изграждат визуалното повествование.
Първият туристически дом е разрушен през 80-те години на 20. век в името на... туризма, когато започва активно строителство на крепостни стени, патриаршия и пр., за оформянето на Архитектурно-историческия резерват "Царевец". Днес тази изключително красива сграда с оригинално вътрешно оформление, някога център на различни културни прояви, може да се види само на снимки и в документалния филм.

Съвместна инициатива на:
. Държавен архив,
. териториална дирекция Велико Търново,
. студио SunStorM.

Автор: Румяна Николова, сценарист, режисьор и продуцент
29.05.2007 г. 08:55
Посетено: 811
Етикети: памет
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4045-dvoretsat-na-turistite-sazhivenata-pamet