Сцена / екран / ефир

Play/back - програма

Желанието да живееш

Play/back - програма


◊ СЪБИТИЕТО

"Playback" 2007 - спектакъл на
Елица Матеева

• Из режисьорския дневник на Елица Матеева:

“Някъде след около 30 години живот на земята разбираш, че всичко, което ти се случва, е игра от повторения с различни герои и роли, но с различна продължителност. Ритъмът на повторенията може да бъде като ремиксирана боса-нова, танго, електро чил-аут, дъжд, съсък от току-що отворена кутия с кока-кола или просто едно дълго и дълбоко издишване…

Плейбекът е осигурен, актьорите също…, остава да се научим да живеем. Когато сутрин се събуждаш, какъв ли е първият въпрос, дума, чувство, с което правиш кафето си, пушиш първата цигара или заставаш под топлите струи на душ-кабинката? Моите първи думи са скреч от звук, прозявка, бърборене и едно голямо: “Тук съм!!!”. Ето така би трябвало да изглежда визитката на Пати Дифуза – нашата звезда, гениална авторка на порнофоторомани, героиня от романа на Педро Алмодовар “Пати Дифуза / каталог на травми и пороци”. Всъщност това е визитка на всички хора, заредени с желание да живеят, общуват, да се развиват, независимо възрастта, професионалният опит, етнос, пол, убеждения и пр.
Това е и визитката на един спектакъл, посветен на желанието да живееш с онази патетика на живеенето като процес, копнеж, любов, драма, взрив от емоция, страст или катарзисно смирение.

• Из режисьорския дневник на Педро Алмодовар за последния му филм “Завръщане” (Volver) 2006

“ Преди снимките винаги ми е напрегнато, измъчва ме мисълта, че нищо не знам и може би ще се проваля. Тази вечер станах от леглото и повече не можах да мигна - лумбаго… разглеждам снимки на гробището. Странно как в този филм след “Лошо възпитание” отново се завръщам към детствто си. Може би все повече вътре в мен има нещо, което ме провокира да се връщам към картините: чисти бели улици, необезпокоявани от хора до 9 сутринта, парещите маслинови дръвчета, червената земя, златните полета и ужасната лятна горещина тук…

В началото на снимките операторът ми Хосе-Луис Алкайне ме попита как виждам филма си? След написването на текста, нямах никаква представа, бях сигурен, че тази комедия не трябва да бъде в пастелни тонове. Те не й подхождат. Защото този филм носи усещане за драма в сюрреалистичен привкус.

“Volver” е измислица, сгряваща се в дрехите на реалността. Във филмите ми реалност и измислица никога не си пречат, не се объркват. Животът ражда идеите, малките измислици.”

превод от английски: Елица Матеева


◊ "PLAY/BACK" ЕКИП

Диана Любенова, Ралица Ковачева-Бежан, Невена Денчева, Слава Георгиева, Николай Чилов, Мирослав Николов, Златко Митрески

. Музикално оформление: Елица Матеева, Ивайло Миленков, Диана Любенова, Златко Митрески

. Консултант движение и пластика: Юлиана Сайска

. Сценарий, концепция, постановка: Елица Матеева

. Сценография, костюми: Доника Кирова

. Мултимедия: Диана Любенова, Елица Матеева

. Плакат-дизайн: Мария Ангелова

• Проекът е реализиран с подкрепата на:
. Фондация Култ.БГ,
. Фонд Дебюти,
. Гьоте институт,
. Национален фонд “Култура”,
. Регионален ресурсен център Фабриката,
. Деан Петков,
. Театър “София”,
. “Театър българска армия”,
. Младежки театър “Николай Бинев”


◊ РЕЦЕПТА “PLAYBACK” - АЛМОДОВАР - ГАСПАЧО

Гаспачо - традиционна испанска напитка

Продукти:
домати, обелени с отстранени семки, половин глава лук, 2-3 скилитки чесън, един корнишон или част от краставица, малка нелютива чушка, меката част от стар хляб, накиснат във вода, чаша зехтин, ако няма зехтин, става и половинка олио, две лъжици оцет и кубчета лед, студена вода.

Приготвяне:
с миксер се разбиват доматите, прибяват се лук, чесън, чушка, краставица, олиото, хлябът - разбиването да бъде до гладка смес, добавя се вода, като се внимава сместа да не стане рядка! Държи се в хладилника, като в отделни малки купички сместа се допълва с месестата част на домати, краставица.

Добър апетит!

Автор:
Елица Матеева
Публикация:
27.05.2007 г. 17:25
Етикети:
Посетено:
1947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4035-play-back-programa