Сцена / екран / ефир

Майсторски клас на Белен Майа

Да се докоснеш да изкуството на големите

◊ СЪБИТИЕТО

Испанската танцьорка Белен Майа, в чийто танц съжителстват традицята и модерният изказ, ще представи своето изкуство на професионални български танцьори, пожелали да влязат в нейната фламенко  работилницата.

За първи път фламенко балерина от такава величина ще разкрие тайните на съвременния и фламенко танц на специален семинар за професионални изпълнители.


◊ ПОВЕЧЕ

Преподаването на тънкостите на фламенко танца е начин на живот в школите в Севиля, Гранада и Херес де ла Фронтера. Разликите между тези три най-големи школи са отграничими - севилската е грацията и елегантността, гранадинската е огънят и шеметното сапатеадо (тропане с крака), а хересанската е магията и ефирността. Но за да се усетят и усвоят тези разлики, е нужна упорита работа и съприкосновение с представители на съответните школи.

Затова всяка година най-големият фламенко фестивал в Испания – Festival De Jerez, чийто акцент стои върху el baile flamenco, осигурява възможност на влюбените във фламенко танца да посетят специалните майсторски класове, които се организират с едни от най-големите фламенко изпълнители.

Всяка година в края на месец февруари Херес де ла Фронтера е като една малка Вавилонска кула – чуват се разговори на множество езици и могат да се видят хора от различни народности. И всички те са там не само за да видят представенията, но и да участват в специалните курсове с преподаватели като Манолете (гранадинската школа), Матилде Корал и Мерче Есмералда (севилската школа) и Хоакин Грило (тази от Херес).

Белен Майа също преподава там фламенко и всеки, който е устремен към нетрадиционния поглед към el baile flamenco, задължително посещава нейните майсторски класове.

Белен Майа владее
до съвършенство не само традиционния фламенко танц, но и класическите пластики, хвърля предизвикателна ръкавица и към модерния изказ. Нейните интереси са доста широки – изучавала е класически, индийски и съвременен танц, и днес е една изключителна танцьорка, която съчетава традицията и класицизма с естетиката на модерното танцово изкуство.

• Белен Майа пристига в София, за да представи спектакъла си Dibujos (Рисунки) на 29 май 2007 в зала 1 на НДК, който ще закрие третия фестивал Джаз+.

Автор:
Джаз+
Публикация:
24.05.2007 г. 14:11
Посетено:
947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4022-maystorski-klas-na-belen-maya