Сцена / екран / ефир

Най-скъпата златна колекция от бижута в Африка

Кейптаун, Южна Африка

Най-скъпата златна колекция от бижута в Африка


◊ СЪБИТИЕТО

"Другата България" представя най-скъпата златна колекция от бижута в Африка

27 май 2007, неделя, 12.00 часа, „Другата България” -  bTV

Братята Веселин и Радослав Кирови от Добрич са създателите на най-скъпия проект за колекция от пет гигантски златни бижута в Африка.

За модел на колекцията братя Кирови от Добрич използват Панагюрското златно съкровище.


◊ ПОВЕЧЕ

Двамата художници бижутери наричат проекта си „Африкан трежар проджект”. Идеята завладява Веселин и Радослав още преди да се установят в Южна Африка. Братята ювелири я взаимстват от Панагюрското златно съкровище. Придават й африкански привкус и използват 5-те големи животни на Африка за мотив на основните съдове-ритони.

Уникалната златна колекция се състои от 4-ри ритона с формата на носорог, бивол, лъв и леопард. Слонът е представен като масивна кана със 3 дръжки и 3 места за отливане, отново изцяло в старотракийски стил.

Първото и единствено завършено до момента произведение от 5-те е носоръг-ритон. Уникалното бижу е изработено от 22 карата злато. Първоначалната му оценка е 75 000 долара.

В колекцията от скъпоценни предмети на братята Веселин и Радослав Кирови има и редица поръчкови уникални предмети. Сребърна купа за рози, подарена от американският президент за сватбата на японския принц през 1993 г., сребърна църковна чаша с аметисти, подарък на Нелсън Мандела за Папа Йоан Павел Втори по време на посещението му в Южна Африка през 1995 година, гербът и жезълът на Южноафриканската република, поръчка от парламента и други важни държавни отличия и награди.

Гледайте „Другата България”, за да ви покажем още един от най-старите квартали на Кейптаун, кадри от най-скъпото училище в града, с едногодишна такса за обучение от 7000 долара. И още за най-френския град в Южноафриканската република, основан от хугенотите, и за традициите в лозарството в района около Кейптаун – неделя, 12.00 часа, „Другата България”.


• С подкрепата на Nescafe Gold.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
23.05.2007 г. 22:50
Етикети:
Посетено:
1246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/4016-nay-skapata-zlatna-kolektsiya-ot-bizhuta-v-afrika