Сцена / екран / ефир

Русенският театър с премиера на „Опит за летене” по Йордан Радичков

Събитието е част от Международния театрален фестивал "Есенни театрални срещи" Русе, 2024

Русенският театър с премиера на „Опит за летене” по Йордан Радичков

На 12 октомври от 19.00 часа в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе ще се състои премиерата на спектакъла „Опит за летене” по Йордан Радичков. Събитието е част от Международния театрален фестивал "Есенни театрални срещи в Русе".

Режисьор: Недялко Делчев
Сценограф: Борис Хаджигеоргиев
Композитор: Пламен Мирчев – Мирона
Видео: Димитър Сарджев

 Участват: Алексей Кожухаров (гост), Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Ивайло Драганов, Милен Димитров, Йовко Кънев, Крум Берков, Ростислав Панков, Борислав Апостолов, Кадри Хабил, Тодор Лазаров, Надя Банчева, Евгения Явашева, Дона Вълова, Кристиана Ценкова.

"Радичков, казват, е вселена. Той е населил своя свят с наивници и пресметливци, мечтатели и деятели, мистици и реалисти. Той е създал герои, които те повеждат по път и познаваем, и близък… Но и фантастичен, и отвъден…

Радичков е поет. Неговият свят е задвижен от надфизични закони. От копнежи и страхове. От вяра и съмнение. От жаждата да има нещо отвъд нас… Всичките му герои са се пръкнали от дедаловото ребро. Летливи хора, временно заземени, временно закотвени за бита и всекидневната грижа. Те са същества, повдигнати на пръсти. На невидими кокили. Левитиращи над калта, търсещи да видят нещо повече от отреденото им… Люде със слаба гравитация, птицеподобни и криловидни. Полетът е тяхна същност. Реенето в небето е присъщото им състояние на духа. И те се издигнат над колиби, тикви и свине. И ни улавят за ръка, да похвърчим в облаците за час поне и ние, спешените панелни обитатели." 
~ Недялко Делчев

Русенският драматичен театър е ползвал често драматургията на Йордан Радичков на своя сцена. Някои от постановките, които са играни – „Януари“/1975 - реж. Петър Александров, 2010 г. - реж. Александър Беровски /, „Лазарица“/1979 - реж. Петър Александров, 2004 – реж. Александър Беровски/, “Кошници“ - реж. Слави Шкаров -1983, „Суматоха“/1989 г. -  реж. Елена Цикова/, „Опит за летене“ /2002 г. - реж. Александър Беровски.

 ......

Билети за спектакъла можете да намерите на адрес:
https://www.entase.com/dtruse/

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
08.10.2024 г. 10:59
Етикети:
Недялко ДелчевЙордан РадичковпремиераДраматичен театър "Сава Огнянов" - Русе
Международен театрален фестивал "Есенни театрални срещи в Русе"
„Опит за летене”
Посетено:
133
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39934-rusenskiyat-teatar-s-premiera-na-opit-za-letene-po-yordan-radichkov