Сцена / екран / ефир

"Граници на реалността" - визуален танцов пърформанс на Derida Dance Center

Премиера на 17 септември 2024, 20:30 ч., Археологически парк "Западна порта на Сердика"

"Граници на реалността" - визуален танцов пърформанс на Derida Dance Center

◊ ПОКАНА

По случай Деня на София, Компания Дерида ви кани на премиерата на най-новото си танцово представление "Граници на реалността".

"Граници на реалността" - визуален танцов пърформанс на Derida Dance Center

Концепция и хореография: Живко Желязков
Визуална среда: Videnie.Space
Музика и звукова среда: Явор Зографски
Танц: Вяра Болградова, Михаил Бонев, Стефан Вучов и Филип Миланов
Фотограф: Ивона Машова
Визия: Мария Минкова
Техническо осъществяване: Росен Андонов
Продуценти: Атанас Маев и Мира Георгиева

Дата: 17.09.2024
Час: 20:30 ч.
Място: Археологически парк "Западна порта на Сердика"

Вход свободен

"Граници на реалността" е визуален танцов спектакъл, вдъхновен от Западната порта на Сердика, не само като като архитектурно наследство от античния и ранновизантийски град, но и като част от съвременната градска среда. Представлението фокусира вниманието върху границите, но не толкова в историческия им контекст на защитната функция, а по-скоро като възможност за свързване. Чрез изкуството на съвременния танц, визуални трансформации и музика, зрителите ще станат част от непрекъснато движение от индивидуалното защитено пространство към колективната среда, от минало към бъдеще с нови възможности за свързване през идентичност и принадлежност.

Работата по представлението надгражда придобития опит на Компания Дерида в рамките на големия тригодишен европейски проект Dancing Histories, свързан с обживяване на археологически локации през съвременен танц. През 2024 г. компанията разработи и представи два нови свои пърформанси, специално съобразени със спецификите на съответните локации в Археологически парк Виминациум, Сърбия и в Археологически парк Тарос, в Сардиния, Италия.

Представлението „Граници на реалността" ще бъде адаптирано, така че да влезе в редовния месечен репертоар на Сцена Дерида. Ще направим и VR запис на представлението, чрез който с помощта на VR очила през следващите месеци ще достигнем до възрастни хора, деца и младежи в отдалечени населени места и квартали.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа по програма "Създаване" 23 на Национален фонд „Култура" и в партньорство с Регионален исторически музей – София, Католическа катедрала на София - енория Свети Йосиф, Китайски културен център на НР Китай в София, Фондация „Здраве и социално развитие" и Плевенски обществен фонд „Читалища".

 

Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
15.09.2024 г. 15:52
Етикети:
Компания ДеридаЖивко ЖелязковDerida Dance Center
визуален танцов пърформанс
"Граници на реалността"
европейски проект Dancing Histories
Посетено:
151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39797-granitsi-na-realnostta-vizualen-tantsov-parformans-na-derida-dance-center