Сцена / екран / ефир

Американски скитници нахлуват на българска сцена

Премиерата на „Тортила флет“ по Джон Стайнбек на Театър „Кредо“ – начало на 60-ия сезон на Театър 199 „Валентин Стойчев“

Американски скитници нахлуват на българска сцена: 1
Фотограф: Иван Дончев
Американски скитници нахлуват на българска сцена: 2
Фотограф: Иван Дончев

На 28 септември от 20.00 ч. в Театър 199 „Валентин Стойчев“ е премиерата на спектакъла на Театър „Кредо“ „Тортила флет“, създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек.

„Тортила флет“ е първата премиера в новия, 60-и сезон на Театър 199 „Валентин Стойчев“, съвместно с който Театър „Кредо“ осъществява спектакъла.

Автор на сценичната адаптация и режисьор на спектакъла е Нина Димитрова, позната на зрителите у нас и по света със знаковите си спектакли „Шинел“ по Гогол, „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен, „РевизорЪт“ по Гогол и „Дневникът на един луд“ по Гогол, с който през 2015 година беше отбелязана 50-годишнината на Театър 199 „Валентин Стойчев“. Сценографията на спектакъла е дело на Юлияна Войкова-Найман и Нина Димитрова. Автор на костюмите е Юлияна Войкова-Найман. Художник-изпълнител е Мартин Кирилов. В спектакъла участват артистите Денис Хаят, Венцеслав Димитров, Живко Джуранов, Тодор Лазаров, Ангел Калев и Ивелин Николов.

Спектакълът „Тортила флет“ разказва  „историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно“ – история за група скитници и една къща, която се намърдва между тях, както жена се намърдва между мъже. История за изкушението на нямащия да има и бремето на собствеността, което се превръща в наказание. История за изпитанието на приятелството и свободата в „недружелюбния свят“ на парите и притежанието. Една история с дъх на вино, която припомня, че „всичко, което струва само пари, не струва нищо“.

Работата по създаването на спектакъла „Тортила флет“ започва през 2021 година в „Творческата Кредо Лаборатория“ на създадения и ръководен от Нина Димитрова Театър „Кредо“, където режисьорката обучава 27 млади артисти, които въвежда в причудливия, противоречив и изпълнен с радост и мистична скръб свят на романа „Тортила флет“. С избраните от лабораторията шестима артисти осъществява спектакъла, който след три години скитничество и битки с „печалната реалност“ за право на съществуване, стига до премиерата си в Театър 199 „Валентин Стойчев“. 

Скитниците от „Тортила флет“ на Театър „Кредо“ приютява на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“ неговият дългогодишен директор Анна Монова.

Ани напусна нашия печален свят само месец и половина преди премиерата на „Тортила флет“ – споделя Нина Димитрова – Тя няма да види този спектакъл, но даде шанс да го видят зрителите. Благодаря й за този шанс! Моя скитнически спектакъл посвещавам на нея!

Театър „Кредо“ изказва своята огромна благодарност за подкрепата на целия екип на Театър 199 „Валентин Стойчев“, с който съвместно осъществи спектакъла „Тортила Флет“ по Джон Стайнбек, както и на всички, които солидарно споделиха усилията за неговото създаване.    

Следващите представления на „ТОРТИЛА ФЛЕТ“ са на 16 и 29 октомври.

 

Автор:
Театър 199 Валентин Стойчев, Театър Кредо
Публикация:
12.09.2024 г. 09:28
Посетено:
174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39778-amerikanski-skitnitsi-nahluvat-na-balgarska-stsena