Сцена / екран / ефир

AMFI - публично представяне на резиденцията на Барбара Бардака и Юлия Захараки (Гърция) и възможност за безплатен уъркшоп

В рамките на Резидентската програма на Derida Dance Center

AMFI - публично представяне на резиденцията на Барбара Бардака и Юлия Захараки (Гърция) и възможност за безплатен уъркшоп

Публично представяне на резиденцията на Барбара Бардака и Юлия Захараки на Сцена Дерида в рамките на Резидентската програма на Derida Dance Center.

AMFI

Дата: 10 септември 2024 г.
Час: 19:30 ч.
Място: Сцена Дерида, ул. "Цар Самуил" 32, гр. София

Идея / хореография / изпълнение: Барбара Бардака и Юлия Захараки, Гърция

Музика: Танос Сакеларидис
Драматургия: Иро Васалу
Костюми: Лефтерис Чудалакис
Осветление: Тасос Палайорутас

„AMFI" е гръцки префикс за създаване на думи, които указват нещо от две страни или на две места. Съвременният танцов пърформанс ще изследва диапазона между точките на прилика и разликата, търсейки начин на сътрудничество между двама души, в отсъствието на конвенционален "дует". Отправна точка на изследване е поведението на два елемента в състояние на съвместно съществуване. Определяйки като „елементи" всички сетивни средства, използвани по време на едно представление, ние ще проверим как концепцията за дуалност може да се приложи към сърцевината на дадено изпълнение, търсейки отговори чрез термина „контрапункт" и по-специално чрез техниките на „имитация" в композицията, известни с използването им в различни времена за различни цели, както в хореографията, така и в музиката. С подобно боравене с материала, ние търсим като резултат усещането за две "линии" или "обекти", съжителстващи в едно и също време и пространство, напълно комуникиращи помежду си, коитто същевременно функционират индивидуално, всеки със собствена уникална цел и съществуване.

Барбара Бардака е завършила SEAD (Експериментална танцова академия в Залцбург). Учителите, от които черпи вдъхновение и които са й повлияли най-много са Линда Капетанеа, Дейвид Самбрано и Едивалдо Ернесто. Участвала е в резиденции и фестивали в Гърция като Kinitiras, Dance Days Chania, DLR, Kalamata International Dance Festival, Athens Video Dance Project и др. От 2021 г. насам разработва и преподава метода за импровизация KYS за професионалисти и аматьори в рамките на различни фестивали, професионални танцови школи и студия в Гърция и Кипър. В настоящия период си сътрудничи с Юлия Захараки в творческия процес на техния съвместен проект „AMFI", който се реализира с грант от Министерство на културата на Гърция.
https://www.instagram.com/barbara_bardaka/?hl=en

Юлия Захараки завършва Държавното училище за танци в Гърция и от 2017 г. работи с екипа на международно известния хореограф Антон Лачки, както и с други хореографи в Гърция, участвайки в техни творби в различни фестивали и театри. Намира своя вътрешен източник на движение и креативност с помощта на вдъхновяващи учители, бойни изкуства и лични наблюдения. Нейни творби са представяни на Международния танцов фестивал в Каламата, в Dance Days Chania, в Dance Laboratory Rhodes и на фестивала „Anoichta Pania". В момента работи заедно с Барбара Бардака в рамките на техния съвместен проект "AMFI", който се реализира с грант от Министерство на културата на Гърция.
https://www.instagram.com/ioulia_zacharaki/?hl=en

Вход с билети – https://epaygo.bg/1609930720.

Като част от своята резиденция - на 11 септември от 14:00 ч., на Сцена Дерида -  Барбара Бардака и Юлия Захараки, ще проведат и безплатно работно ателие за професионални танцови изпълнители.

Ателието е с вход свободен, но е необходима предварителна онлайн регистрация като се попълни този формуляр до 8 септември 2024 г.

Одобрените кандидати ще получат потвърждение по имейл на 9 септември 2024 г.

Проектът се реализира в рамките на Резидентската програма на Derida Dance Center, с финансовата подкрепа на Столична община - Календар на културните събития и Министерство на Културата.

 
Автор:
Derida Dance Center.
Публикация:
07.09.2024 г. 15:03
Етикети:
безплатен уъркшопГърцияDerida Dance Center
резиденция
Резидентска програма на Derida Dance Center
Юлия Захараки
Барбара Бардака
Посетено:
168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39754-amfi-publichno-predstavyane-na-rezidentsiyata-na-barbara-bardaka-i-yuliya-zaharaki-gartsiya-i-vazmozhnost-za-bezplaten-uarkshop