Сцена / екран / ефир

Българското турне на „Огънят на Анадола" започва от Шумен

40 000 души аплодират юбилейното шоу в Истанбул, у нас спектакълът ще мине през Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас и Кърджали

Българското турне на „Огънят на Анадола" започва от Шумен

 

 След бляскавата Гала пред 40 000 човека в Истанбул, най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола" пристига за лятно турне в България. Първият спектакъл е в Шумен на 2 август, следващият е във Велико Търново. Световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган ще посети още Пловдив, Варна, Бургас и Кърджали, където ще има два спектакъла.

 

„Честит двадесет и пети юбилей на „Огънят на Анадола". През тези двадесет и пет години, тоест четвърт век, създадохме дванадесет училища с близо две хиляди ученици. Проведохме множество представления в сто и десет държави по света, в много градове и страни, и имаме над петдесет милиона зрители. Това е изумително постижение. Но все още се чувствам като в началото на пътя, защото трябва да увеличим броя на училищата. В момента имаме инициативи за създаване на нови училища в Европа, съседните страни и Америка.

Много съм развълнуван. Това ще бъде нашето седмо турне в България. Имаме много близка културна връзка с българския народ. Споделяме обща култура и сме живели заедно много години. Следователно, да бъдем отново в България за нашия двадесет и пети юбилей ще ни направи много щастливи", каза преди дни създателят и хореограф на шоуто Мустафа Ердоган.

В трупата на Ердоган има няколко танцьори с български корени. За тях е особено вълнуващо да срещнат роднините си, които живеят в Кърджали, Варна и Шумен.

За Йълдъз Сунай връщането в България е вълнуващо преживяване: „Аз съм на 26 години, родена съм в Турция, но моите баба и дядо са родени и живели дълго в България. Те са от Кърджали и по време на смяната на имената са успели да заминат в Турция. Помня с каква любов разказваха за България. За мен това е второто идване във вашата страна, която чувствам и като моя."

 

Как "Огънят на Анадола" се превърна в най-дълго играния танцов спектакъл?

 „На първо място е контактът с публиката. Шоуто ни се харесва много по целия свят, а турската публика посещава спектаклите ни многократно. Всеки път добавяме нови танци. Понякога добавяме децата в представленията. Когато посещаваме различни държави, добавяме откъси от техните традиционни танци в спектакъла си. По този начин обновяваме и същевременно поддържаме традицията. Традиционното и модерното в едно. Именно за това мисля, че този спектакъл продължава вече толкова години. За турнето в България също сме добавили нови елементи и изненади", споделя Мустафа Ердоган.


България е включена в световното турне на трупата през август в следните градове:

  • 2.08. – Шумен
  • 3.08. – Велико Търново
  • 4.08. – Варна
  • 5.08. – Бургас
  • 6.08. – Пловдив
  • 8.08. и 9.08. – Кърджали

 

Билети за предстоящите дати и повече информация ще откриете в сайта на организатора: https://www.vienna-trend-events.com/

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.08.2024 г. 10:13
Етикети:
Велико ТърновоКърджалиШуменБургасВарнаПловдивтанцов спектакъл
хореограф Мустафа Ердоган
танцово шоу
„Огънят на Анадола"
Българско турне
Посетено:
217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39587-balgarskoto-turne-na-oganyat-na-anadola-zapochva-ot-shumen