Сцена / екран / ефир

„Макбет“ като моноспектакъл, представен от английския актьор Пол Гудуин

Продължават инициативите, посветени на 25-годишнината на Шекспирова компания „Петровден“

„Макбет“ като моноспектакъл, представен от английския актьор Пол Гудуин

Отбелязване на 25-годишнината на шекспировия театър под звездите в село Паталеница продължава с два спектакъла, с които Шекспирова компания ‚Петровден“ хвърля поглед към бъдещето и представя нови сътрудничества в страната и навън. 

• 26 юли, 21:00 ч.„МАКБЕТ“ е “дестилирана“ сценична версия на едноименната пиеса от Шекспир за един актьор. Изпълнена от артистичния директор на театралната компания The Shakespeare Edit Пол Гудуин и създаден в сътрудничество с украинския композитор Дмитрий Саратски, този 50-минутен драматичен монолог разказва истории с психологическа дълбочина, превъзходна сценична реч в стих, физическа динамика и брилянтна звукова атмосфера. Темите на Шекспир  за амбицията, убийството и лудостта оживяват за съвременната публика.

Продукцията печели награда за „Най-добър международен спектакъл“ на United Solo Theatre Festival в Ню Йорк, през ноември 2023 г.

Театралната компания The Shakespeare Edit е класическа театрална компания отдадена на това да поставя ярки Шекспирови продукции на международни сцени.

Пол Гудуин е познат на Острова в театъра и в киното. Той е преподавател и режисьор, който се специализира в класически текст и най-вече в творчеството на Шекспир. Учи актьорско майсторство в Royal Central School of Speech and Drama, като след това работи с Националния театър в Лондон, Cheek by Jowl и Кралската Шекспирова Компания. 

• 27 юли, 21:00 ч. – #Shakespearience е авторски спектакъл по шекспирови текстове режисиран от младия български творец Константин Еленков посветен на 25 годишнината на Шекспирова компания „Петровден“.

По-рано през месеца на сцената в Паталеница, като част от отбелязването на годишнината, гостува и спектакъла „Сън в лятна нош“ на Театрална школа „Пластилин“, а продукцията на „Петровден“ от 2023 г. „Дванайсета нощ“ зарадва гостите и жителите на региона с гостуването в Пещера, Ракитово, Септември, Паталеница и Велинград.

Спектаклите през 2024 г. се реализират с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Общински съвет по наркотични вещества – Пазарджик, Театрална къща и приятели, както и с любезното съдействие на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909“ и Младежки дом Пазарджик.  

........................

За нас:

Шекспировият театър под звездите се ражда в Паталеница през 1999 г. с името Шекспирова театрална школа „Петровден“. Режисьорът Христо Церовски заедно със съпругата си Инна решават да разкрият магията на театъра пред децата от местното училище и същевременно да дадат възможност на студентите си от Пловдивския университет да практикуват актьорската професия. 

Това се превръща в една традиция, която утвърждава нова естетика в професионалната театрална работа. Всяка година се представят различни заглавия от великия драматург и се събира на едно място актьори от различни националности. Публиката е от всички краища на България и чужбина. Поддържането на тази традиция допринася за културния колорит на село Паталеница и неговата популярност. Спектаклите през годините са режисирани от Христо Церовски, Тодор Димитров, Вяра Начева, Калин Ангелов. Неизменен техен партньор е и Гьорги Георгиев – Антика – музикален педагог, режисьор и актьор. Сценографските решения и костюмографията са дело на Теодора Лазарова, Илина Грозева, Тодор Димитров, Инна Церовска. На лятната сцена в Паталеница са играли много български и английски актьори. 

След преждевременната смърт на Христо Церовски, Инна Церовска продължава да „дирижира“ с твърда ръка всички шекспирови инициативи и поставя Петровден“ на културната карта в страната и Европа.

От 2009 год. шекспировите летни спектакли се осъществяват в сътрудничество с Guildford School of Acting при University of Surrey, UK. За наше огромно щастие и удоволствие, сътрудничеството започва актьорът, режисьор и преподавател от Guildford School of Acting – Рекс Дойл. Негови последователи са Стере Майер, Джени Кларк, Лора Уестън и английските му колеги режисьори Тревър Роулинс, Тери Фендър и Ръсел Болъм.

От 2016 г. компанията си сътрудничи с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и представления създадени по шекспирови текстове се играят на сцената в Паталеница.

От 2020 г. събитията се реализират под името на Шекспирова компания „Петровден“. 

Шекспирова компания „Петровден“ е единствена по рода си в България и с дейността си представлява наистина голям интерес, както за зрители, така и за професионалисти които искат да участват в проектите й, да се запознават с работата й и да я популяризират. Тази рядкост, този феномен беше и вдъхновение за творците на документалния филм "Шекспир по балкански", продукция на Българската Национална Телевизия.

###

За контакти:

Инна Церовска – мениджър на Шекспирова компания „Петровден“

Email: inna_@gbg.bg

Facebook: Petrovden Shakespeare Company

 

Автор:
Шекспирова компания „Петровден“
Публикация:
22.07.2024 г. 12:41
Етикети:
моноспектакълШекспирова компания „Петровден“Инна ЦеровскаКонстантин Еленков
„Макбет“
Пол Гудуин
Христо Церовски
Театрална компания The Shakespeare Edit
Посетено:
234
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39536-makbet-kato-monospektakal-predstaven-ot-angliyskiya-aktyor-pol-guduin