Сцена / екран / ефир

Русенска опера представя "Риголето" от Джузепе Верди на Летния фестивал “Сцена под звездите”

12 юли, 20.30 часа, площад пред Държавна опера - Русе

На 12 юли, петък, от 20.30 часа, на площада пред Държавна опера - Русе, ще бъде представен първият спектакъл на емблематичния за града ни културен институт от летния фестивал на Община - Русе “Сцена под звездите” - операта в три действия "Риголето" от Джузепе Верди.

Първото заглавие на операта е „Проклятието“. То е многократно променяно докато се достигне до „Риголето“, познато днес на целия свят, дори и на хората, които съвсем не са фенове на оперната класика. Премиерата на „Риголето“ донася на Верди триумф и още тогава предрича безусловния успех на това заглавие до днес – вече 173 години! „Риголето“ често присъства в репертоара на Русенската опера. Автентичната сценография на известния български художник-сценограф Иван Савов допринася за това публиката да се пренесе в Ренесансова Италия, в красивия свят на отминали времена. Действието се развива в Мантуа, през XVI век.

Диригент ще бъде Владимир Бошнаков, а диригент на хора е  Стелияна Димитрова-Хернани. Постановката е на доайена на българската опера Павел Герджиков, светла му памет, а сценографията и костюмита са на Иван Савов.

Като Херцога на Мантуа ще видим и чуем Михаил Михайлов, в Риголето ще се превъплъти Александър Крунев, а в ролята на Джилда ще гостува Илина Михайлова.

Спарафучиле ще бъде Момчил Миланов, а Мадалена – Глория Пенчева.

Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе.

La donna é mobile е най-разпознаваемата ария от операта "Риголето", а и една от най-известните в оперната литература въобще. Звучи весело и оптимистично, но всъщност на втори план може да открием нещо интересно.

Героят, който я изпълнява - Херцога на Мантуа е галеник на съдбата. Разглезен благородник, който вярва, че всичко в този живот му принадлежи. И така, докато не проявява слабост и се влюбва за първи път в живота си. Обектът на чувствата му е една от поредните му "плячки" - дъщерята на придворния му шут - Риголето, която обаче бива отнета от него и това разбива сърцето му. За негово щастие това трае едва няколко часа и отново за негово щастие придворната свита му я "доставя" в двореца и то дори без да подозира за неговите чувства. Какво щастливо стечение на обстоятелствата ще си кажете, но както вече стана дума - човекът е галеник на съдбата, а и в операта стават такива неща.

Сърцето му отново е цяло и като типичен алфа мъжкар решава да не се занимава повече с любов, а вместо това да изпее красивата ария La donna é mobile, в която накратко обяснява за изменчивостта на женския характер. "Жената е като перце, носено от вятъра", казва той. Интересното е, че по време на изпълнението на арията, на сцената няма никой, освен него. Кого ли убеждава всъщност?” – сподели тенорът Михаил Михайлов, който ще видим и чуем в ролята на Херцога на Мантуа.

“Виолончелото има много сола в тази опера, което показва, че авторът е мислил за Риголето като за този невероятен инструмент! Аз самият съм свирил пет години на виолончело и след това започнах да пея, защото здравословни причини не ми позволиха да продължа да свиря… Обожавам този инструмент и му дължа невероятно много в певческата си кариера!

Мислил съм доста за посланието на тази ролята. Едно от тях е, че отмъщението е вид насилие, което води до следващо насилие.

Човек трябва да прави добро, така както повелява Бог, за да го застига добро - това е истината за мен! Тогава животът всъщност, има смисъл!

Изпълнявал съм тази роля в Италия, Германия, Япония и къде ли още не по света.

Спомням си с особено вълнение един от спектаклите в Румъния, където цялата публика крещеше името ми и двете семейства, които бях поканил за събитието ми казаха “Ти ни накара да се почувстваме горди, че сме българи!”.

Чисто емоционално, винаги след спектакъл на “Риголето” идват хора и споделят - “Ти ме разплака”!

Явно докосвам душите на тези ценители и моята болка в интерпретацията на ролята е стигнала до тях. Иначе аз изключително обичам роли като тази на Риголето, в които има актьорски задачи!

Очаквам с нетърпение срещата си с русенската публика утре вечер!”

Това пък довери ден преди да го видим в ролята на “Риголето”, гласовитият ни баритон Александър Крунев.

...................

БИЛЕТИ на каса Опера

БИЛЕТИ онлайн: https://entase.to/nB

Автор:
Диана Димитрова, Държавна опера Русе
Публикация:
12.07.2024 г. 15:41
Посетено:
238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39508-rusenska-opera-predstavya-rigoleto-ot-dzhuzepe-verdi-na-letniya-festival-stsena-pod-zvezdite