Сцена / екран / ефир

„Балетни импресии“, Песни на Пучини и 90-годишнина на маестро Казанджиев в един ден!

9 юни, Зала „България“

Свръхбогата и стойностна музикална програма за всеки вкус и за добро настроение в неделния изборен ден в София от „Софийски музикални седмици“. Фестивалната палитра започва със сутрешно матине от 12.00 ч. с две ефирни изпълнителки - Клавирно дуо „Ондин“ от Франция, които ще илюстрират на своята публика един концерт под надслов „Балетни импресии“. Това грациозно френско-италианско клавирно дуо на четири ръце, създадено в Женева през 2014 г., ще представи изпълнения на Дебюси, Мусоргски, Бородин, Стравински, Равел.

Вечерната програма на 9 юни в Камерна зала „България“ от 19,00 ч. е запазена за честване на 100 години от смъртта на великия Джакомо Пучини в изпълнение на обаятелния тенор Борис Луков. Песенен цикъл ще представи слабо позната страна от емоционалната и творческа личност на големия композитор. Песните, включени в програмата, сами по себе си ще изненадат всички почитатели на композитора, защото са малко познати и стават обществено достояние едва през 1987 г., когато ги публикува един от най-големите изследователи на творчеството на Пучини – Майкъл Кей. Пучини съвсем не е устоял на изкушението да използва тези песни като мотиви и в своите опери. Във всяка една от тези вокални творби, могат да бъдат дочути теми от всички опери на Пучини. Както споделя Майкъл Кей: “Песните са като ранни мисли за бъдещи опери”.

На Голяма сцена в зала „България“ от 19,00 ч ще си партнират Русенска филхармония с маестро Йордан Камджалов и изявената виртуозна пианистка Надежда Цанова с програма от маестро Васил Казанджиев. Концертът е честване на  „90 ГОДИНИ Васил Казанджиев“, учител на най-талантливите музиканти от България. Програмата ще представи една от ранните му творби и едно от най-новите му произведения:  Празнична музика „Псалми и ритуали” написана през 1972 г. и е посветена на 10-годишнината на камерния ансамбъл „Софийски солисти“, както и концерт за пиано и струнен оркестър „Виртуозни движения” от 2022 година, чиято премиера се случи през май 2023 година, посветен на пианистката Надежда Цанова. В програмата на концерта неслучайно ще присъства и Пета симфония на Дмитрий Шостакович, чието признание и доверие в таланта на Казанджиев е признато през 1957 година, когато младият тогава български композитор става лауреат за модерна композиция на VI Международен младежки фестивал, чието жури председателства самият Шостакович. Двамата творци се срещат на една концертна сцена в Русе по-късно - през 1965 г. на МФ „Мартенски музикални дни“.  

               Билети на касата на залата и онлайн https://www.eventim.bg/bg/artist/55-ti-mezdunaroden-festibal-sofiski-muzikalni-sedmici-573/profile.html

               Билети с отстъпки и намаления само на касата на залата.

Очакваме ви на концерта в рамките на фестивала, който е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

................ 

Медийни партньори: БНТ, БНР, Actualno, в-к Трета Възраст, Jazz FM, КласикА

Намерете ни на: www.sofiaweeks.com; https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/; е-майл: sofiamusicweeks@gmail.com

Автор:
Софийски музикални седмици
Публикация:
07.06.2024 г. 08:52
Посетено:
118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/39343-baletni-impresii-pesni-na-puchini-i-90-godishnina-na-maestro-kazandzhiev-v-edin-den